Starmali

18

„ СТАРМАЛИ" БР. 3. ЗА 1886.

шта ће се тек за других гпеснаест годиеа пронаћи у другим миаистарствима ? Минастар финанције сигурно се сад већ смеје, ал лако је њему, јер код њега неће се моћи ништа пронаћи, пошто је наш дефицит и наша кубура и тако опште позната ствар, па где ништа нема, не може се ништа ни проааћи. Ио шта ће остали министри радити ? Нарочито шта ће радити Тиса? Ако се ико са тим питањем мори, ја не. Ја знам на ддаку, шта ће се све догодити онако исто, као и гроф Андрашија. Ево да и докажем! Мађарима је криво, што и Срба има у Угарској па за то је и рекао њихов један министар, да Срби треба да се иселе, али ако ко од Срба тај савет послуша и оде н, пр. у Русију, онда је он разуме се бунтовник, Ето нам за пример г. Узелац! Но хајдмо даље! Мађарима је криво, што су Црногорци „необразовани", али ако ко из Црне Горе доведе свог сина у карловачку ђимназију, онда то није жудња за просветом, него пансрпска агитација, да кнез Никола постане српским краљем. Према томе види се, да остала угарска министарства не могу истраживати друго шта, већ једино пансдзвенске завере. За крађе хвала богу имамо шеснаест година времена да их пронађемо. То не значи друго, него да је свет тумбе окренут. А да је тако, ето вам за доказ и вршачки адвокат Бурназ. Док је био луд и нападао чланове српске народне слободоумне странке, донде га власт ннје дирала, али сад кад се опаметио и почео нападати своју сопЕ5дХж15жж» Звонарица лија. ХЈМореска М. И. . . братовића. (Наставак). „Пиј, Радане, на се не бој." „Вала господин капитан, баш ми га дости, долеко ми је, морам ићи." „Чекај, Ралане, идем и ја с тобом". „Вами је близо, али је мени прео горе далеко". „Ето видиш Јово, да је Радан кукавица". „Молим, господине капитане, није сам ја баш кукавица, али зашто би кроз гору по ноћи лута кад могу за вида проћи, а сутра морам у моју кумпанију ићи и неколике анцајглисте предати' - . „Неће твој лајтман Будиша на те, па ако дан два и закасниш". „Ма — знате, није господи вјеровати". „Тако ? !" „Ма знате — у служби". „0 у служби се пуно тога прегледа". „Е — идем ја".

ствену странку, сад су га прогласили за лудог и одвели у лудницу. По томе се дакле види, да је свет управо луд. Јер лудог Бурназа држали су за паметног, а сад тај свет паметног Бурназа држи за лудог и шиље га у лудницу. По томе се види, да је цео свет отишао у дипломате, а ја опет не бих сам хтео, дасам једино ја паметан, те с тога и завршујем ову „шетњу" до сретније теме. Милисзв.

У ш т и п ц и. Београдска влада „одстранила" је из Београда црногорског министра г. Ј. Павловића. Сигурно се побојала, да се г. Павловић не окужи од својих министарских другова. * * * Мађарске новине тврде, да се Ј. Павловић не сам, него са још 9 Црногораца бавио по нашим крајевима. Дакле држе га за пуног Црногорца. Он један, вреди им за десеторицу. * Сад тек видисмо ко је Бабеш, а ко су бабе. * & % А шта је радио Мочари? — Устао је против „мочари" који је у главама шовнниста. * * Из Београда јављају, да је влада звала на договор и обавештај — Јоту. Јо, ту се нема шта рећи. * * С а б о значи: кројач. Овљевићна крају презимена означује Србина. Но нека Срби не понесу капу, коју им Сабовљевић скроји. „Нека доспјећеш, та ти ниси још никада тако рано одовлен отиша". „Бога ми данас морам". „Чекај, Радане идем и ја". „Па ајдмо г. лајтман". Устадоше и одоше, а кад су до лајтманова станадошли, рећи ће лајтман . „Чујеш, Радане, сунце је још високо, ајде к мени на црну каву". „Вала г. лајтман, морам ићи". „Валај иеш, каиа је одмах готова". „Па кад сте баш навалили — ајдмо, само молим Вае не могу дуго остати". „Не бој се нећу те ја дуго задржавати". Док је Дмитар онако тромо и невјешто каву приправља, дотле су њих два пушили и пијуцкали, па се мало и натрусили; Радан се окоражијо, :. г а се утворе своје то. лико већ и неплаши. Ето ти и Дмитра с кавом, а Радан ће : „Вала Богу ! Ето каве, ја сам већ прикаснио, враг зна, шта ће од мене бити." „Небој се, да ћу ти ја мој свилај, па можеш, ако ћеш и на ћаћу пуцати, не ће валити, ко та твоја стјеничарка". „Вала вам, баш сам Вас ћио и молити".