Starmali

100

„СТАРМАЛИ" БР. 13. ЗА 1887.

* * Како је постала вест о зближивању краља Милана с Русијом ? — Тако што је руски цар пошао међу козаке, а сваки зна, да 1е и краљ Милан — „козак". * •VИзбори посланика оиће само на 5 година, а ми смо тако почели свађу, као да ће трајати сто година

ј -V

Ћира. Како ли ће се Анђелић вдадати у погледу избора новосадског проте? Спира. Чујем да ће овом приликом усвојити начело н ем е ш а њ а. То јест он се у изборе нећс м е ш а т и, ако и дотичне општине усвоје начело не мешања, те изберу Н е м е ш а.

мена начела, промена ћуди, промена страсти, — кад би то могућно било — или бар стална п р о м е н а(да) по ко каквом скривеном намастиру. 14. Пештански „Лојд" већ се био опријатељио са помисли, да ће у Србији доћи Ристић на владу. Сад се мало каје што со затрчао. Али то Ристићу ништа не шкоди. Д. Белгиски радници и кад ништа не раде, они и онда нешто кују — страјкују.

П у 0 Л И ц е, О. Дошло време да ни једна сила неће да прими на се одговорност за окупацију Босее. .Још ће изићи, да је сама Босна крива, што је окупацију од бога измолила. АУ. Сад ће се посланици бирати на пет година. Све једно. Маџарски шовинизам био је и до сада напет.

Наш народ вели: „пишти као змија у процепу". — И ми имамо свој најновији процеп; само што у њему не пишти змија наше невоље, већ анђео наше среће. Д). Бап Хедервари хвали се како су га у Срему лепо дочекали кад је туда пропутовао. (А ко је још о томе сумњао да у Срему нема довољно окретни званичника, који своју кору хлеба чувају.)

□ . Лако је бану пропутовати своју државину; тешко му је о д п у т о в а т и. А онда би тек видео право весеље.

Ва Анђелића веле да му је пријала п р омена ваздуха. (Како би му тек пријала п р о-

о ° 0 . Новосадскасрпскачитаоница неће више да држи српски лист ,Глас Истине". Новосадска читаоница била је увек угледна, — али овом приликом не желимо да се и друге српске читаонице на њу угледају.

Свегислав. Хеј Србине! (Пева.) Што ћутиш каменита стено ! Милан. Па здраво баш хоћеш ! Светислав. Но, но, но, но! Што си тако нешто на кратко насађен? Милан. Еј мој Светиславе, лако је теби, ти си сретан. Светислав. А који ђаво теби фали ? Милан. Ето шта ми фали, занлео сам се у љубавне вигове те се сад никако не искобељах. Светислав. А мајстореј Дакле нешто из мора љубави ? Милан. Јест и ја се сад борим на том узбурканом мору, грцам — а скоро да ћу се и удавити. Светислав. Еј наопако, па држ' се добро за мене! Милан. Слаб је то ослонац мој Светиславе. Светислав. Па шта је дакде то у ствари? Милан. Неверство! Светислав Неверство ? Милан. Неверство да! (страшно неверство ! Дописује се са неким Бранком, договара се са њиме о неким потајним састанцима а овамо ми се претвара да ме љуби, да ми је верна. 0, та то је грозно ! Светислав Та то је ужасно! Мнлан. У земљу човек да пропадне. Светислав. То јеете додуше.

Милан. То ли су моји планови ?! Светислав. То ли куле по ваздуху ?! Милан. Колико сам испио досад чаша љубавне сласти Светислав. И колико чаша руменога винца. Милгн. . . . а сад да испијем чашу јада. Сретислав. Јест. и то још до дна. Жилан. (Т)чајно.) И ти ми се подсмеваш, у место да ме тешиш. Светислав. Хајд добро, могу те ја баш и тешити, ако хоћеш на пример : (пева.) „Ако са врела миља За момом гинеш млад, А мома неће ништ' За твој да знаде јад ! Неверним клетим сузама, II ледним осмехом Побуди јато жеља ти У срцу рашеном Промисли се па пиј! И рујно винце лиј! Та цео живот, цео свет Санак је само, санак клет ! Милан (узима шешир и обојица иду напоље, уз светислављево: па ниј!