Topola

400

устав и законе, хвалио врлине покојнога Карађорђа, а тиме je ишао на то, да народ спреми на избор Карађорђевића за српскога |таза на пропаст ОбреновиГа и његовога уставом утврђенота права, чиме je он не само преступно границе својега посланства но je се извршио тај преступ, који je опширније описан у кривпци Вучпћевој под № 2.

IV. Илија Гарашанин крив je ! 1. Што je учествовао у горе поменутој Јуставотолкователној* комисији и што je припомагао свему, што се тиче преноса права на књажеско достојанство с Михајила Обреновиба на друго лице. 2. Што je за Вучићем и Петронијевићем отишао онога часа у град чим je чуо, да народ иште рачуна за њихове поступке, и што je као начелиик војске , оставив н,у, издао евојега таза и отаџбину. 3. Што je напрасно, кад je војена каса била разграблена, два невина солдата, који су те hollh били на стражи код касе, тукао без икаква предходна испита и у први мах на света три Jepapxa у време божије службе, а друти пут на Сретеније Господње, ударно првоме у оба пута до 800 удараца са штаповима и батинама, а друтоме око 400 мучећи их ине давајући пм спавати, пет дана и пет ноћи ; a подозревајући за крађу на мноте чиновнике, заклањао их je без икаква предходна испита, једино за то, да би пред светом затладио своју крајау немарљивост у дужности и безбрижност о чувању војене касе.

У. Макса Ранеовит. крив je i 1. За то. што je ион био члан комисије , која je ишла прошле године по народу ради тумачења устава, a тајно врбовала људе, да траже Карађорђевића за књаза. 2. За то , што je јавно гонио оне, који су му долазили на суд, а о којима je знао , да се не држе системе Вутићеве , као што je на пример поступао с Опуићем из Трста.

YI. Сто jäh Симин КРИВ je ! 1. Што je он једномшпленик Вучићев и што je писао своме брату Алексп Симићу уЦариград, да ради код високе Порте о наи.чемовању советника тазу. 2. Што je, као једномишљеник Вучићев, по тајноме договору с шш, издао тајну заиовест комисији за тумачене устава, да убеђује народ да траоки за таза Eapatjoptjeea сина и да грди породицу ОбреновиАа. 3. Што je све предлоде попечитељства унутрашњпх дела, које je онда дознало, да комисија прави смутње по народу и о томе јављало како намесништву тако и совету , одбацпвао у совету тим, што je свагда послата му о том акта враћао без икакве прпметбе, а с налогом, да се по њима не чини никаква употреба.

VII. Стефан Стефановић крив je ! 1. У тоне, што je Вучићевац и, као остали једномишљенпци Вучићеви, непријатељ данапшег законитог поретка, што je и он остао у Београду с Вучвћем, давши тазу изјаснење, да правителства нема и да по томе он неће да иде у Крагујевац с тазом, 2. У томе, што се од тести договорив с Петронпјевићем а од тести и ваше сам, као попечитель правде, мешао у судске посдове, разбирајући за н>пх и тра-