Učitelj

99

и

правитељска контролна власт над учитељима, поред оне што је управитељ има као члан одбора. То је једно. Друго нама се чини, да су управитељи школски као контролна власт над учитељима, или као какве старешине, са свим излишни поред школског одбора. Што се тиче учитељског већа, које би овај управитељ сазивао, руководио и председавао, то ме је врло лако наћи замене. Учитељи се могу састајати већати и саветовати се о појединим школским питањима без тога одређеног управитеља, као и са њим. Они ће свакади сами у таквим случајевима изабрати једнога између себе, који ће им руководити рад и одржавати -потребан ред за споразум.

Али што би највише доводило учи- |

теље у врло рђав однос један према другом то је тачка 6. 61. члана, којом се школском управитељу даје Фактичка, власт над осталим учитељима, да их може опомињати чу случају непослушности позвати на одговор. Нама се чини, да се оваквим односима између учитеља и школског управитеља не би добило ништа ни за школу ни за учитеља. Да нема друге јаке контроле, којом је потпуно осигурана школа уредношћу њених радника, ми би на ово пристали; али овако, вад на учитеља пази пре свега сваки грађанин и родитељ; кадје установљен одбор ком и ми дајемо контролну власт (али само у колико се то тиче тачности идења на дужност) кад, дакле, има довољно контроле и с друге стране, да се учитељ примора, да уредно врши свој посао, онда, мислимо, да смо у праву, што тражимо, да упр. школски немају никакве ни контролне власти (као управитељи) над

својим друговима; а тако исто још у већој смо мери противни да управитељ има ма какве власти, да своје другове, учитеље позива на одговор, ц да иг опомиње.

Све што би смо могли дати томе. „управитељу“ то је, да он буде као неки посредник између одбора и оста-

лих учитеља, а то он добија већ и са-

мим положајем пошто је члан школског одбора. Сем тога, по нашем мишљењу, у школски одбор треба да уђе од учитеља онај, кога учитељи сами између себе изберу (где их је више; а где је један ту већ не може бити избора). Учитељ који би ушао, по избору, у одбор не би имао никакве власти над учитељима нити би имао права опомињати их и узимати на одговор; он би као што смо и раније рекли, био само преставник и заступник осталих учитеља и учитељица, који се у томе месту налазе. Према томе, тај изабрани учитељ за школски одбор кад год би што год требало за школу, он би се најпре споразумео са својим друговима, па би онда у одбору тражио или предлагао оно што су нашли као нужно и потребно. Према свему што смо до сада рекли о школском управитељу, ми смо Мишљења :

Да у школски одбор улази по један учитељ избором (где их има више), који ће као учитељ и члан школског одбора представљати и предлагати, у име осталог учитељског особља тога места, све што са својим колегијумом нађе као нужно и потребно за школу. | Тај учитељ, члан одбора, не би имао апсолутно никакве власти над својим друговима; он би био у одбору ау

ж