Učitelj

421

За овим продседник позва чланове скупштина да оду у црвву на парастос. који је приређен добротвору учит. поч. Јов. Гавриловићу бившем намеснику књаж. дост.

Скупштина се одазва позиву председника.

По повратку из цркве председник позове скупштину да саслуша извештај кон одбора.

Према прегледном стању касе конт. одбора. предлаже скуп. да она усвоји следеће:

1. Да се на скупштину од сада доноси записник рада главног одбора а тако и књижице задруге за међусобно потпомагање и штедњу и књижице управе Фондова а исто тако и биланс прошле године. Е

2. Да се утврди овогодишња практика, да се и од сада у друштвеном листу одштампа свако примање.

3. Г. Јаков гол. узео је из касе 40 д. на рачун рада на друштвепом органу; па није ништа радио. Због тога кон. одбор предлаже да се од Јаше Голем. овај новац наплати.

4. Контролни одбор је разгледао рачуне и видео је да јен на листу »„Учитељу«“ било плаћања, уреднику, експедиторима и сарадницима. Одбор мисли да би требало и за ову ствар поступити по јучерањем решењу односно буџета.

5; Главном се одбору прилажу многе књиге на цриказ.

Одбор предлаже да се установи звање књижничара који ће са одговорношћу књиге чувати и о њима контролном одбору сваке скупштине рачун подносити,

6. Прошле године каса удружења издавала је редовно помоћ двема породицама учитељским а једној породици у два маха дала је 56 динара. Одбор је мишљења да ову помоћ пи даље треба указивати.

7. До сада је председник цримао, експедитор добијао награду и то први за уређивање а други за експедицију док благајник. није никакву награлу добијао. .

Одбор је мишљења да у будуће уредник врши и експедицију и да му се одреди плата од 30 динара а и благајнику 20 месечно. — Андријашевић има од овоме одвојено мишљење.

8. Серије и бројеви лозова при давању рачуна да се од сада показују контролном одбору.

Контролни одбор предлаже да се и Којићу изјави благодарност на раду који је са највећом вољом без награде одправљао.

Известилац М. Ивковић објашњава скутттини опширније поједине тачке предлога.