Učitelj

ДЕЧЈЕ ИГРЕ + 35

То је Месец, свет један, на коме влада вечита тишина, мировање и. непроменљивост. Песници су га опевали, рањена, срца. су се њему као своме пријатељу и поверитељу обраћала — али, кад ближе размотримо, он нам се покаже као мртви салитак од сумпора или гипса. Месец је мртав, па ако је икада био стаништем каквог нашег рода и овај је род изумр'о. Рушевина онога што је некада био, гомила истуреног талога, угашени вулкан, који је немо и мирпо као гроб свој укочени поглед упро на свога, господара, велику земљу — то је месец, тако близу нас, па ипак сасвим друкчји од свега што ми познајемо. — (НАСТАВИЋЕ св) =

= —ф— фор —ф—р— =

ДЕ У ГК ЕР и од

ррет. М. Аџика.)

о ауо—

21. Гађање купе. (Прибележено у Крагујевцу и Трстеникуј. За ову пгру треба врло мало простора, не више од 4 до 5 корака дужине, и 2 до 3 корака ширине. Због тога се чешће игра и у однику, па и у соби, и | то кад је на пољу рђаво време. — Играју је и одраслији им неодрасли, ад увек приближно једнаки по вештини у гађању. Обично играју ову игру њих двојица, ал играју је исто тако и тројица, и четворица, а од четворице скоро никад више. — За ову игру треба ора. — Игра се само с јесени, кад стигну млади ораси. Не игра се дуго, и не тако страсно, као купкање, али ве игра често.

ж

Један намести купу где до дувара, или до ограде, одмери од ње обично 4 корака, и начини бразду у земљи — то је белега, одакле ће да, се бије, зађа. Сад остали метну леву ногу на белегу тако, да само прсти додирују белегу, и гађају купу. Сваки орах, који не погоди купу, узима онај, што меће купу. Ко погоди, убије, купу, тај узима и њу и онај орах, зрно којим ју је убио, па сад он меће купу, а онај иде на његово место, те гађа са осталима. — Кад се договоре, онда један исти меће више пута узастопце, а ко убије тај носи купу ч зрно. Од земље не рачуна се.

На исти овај начин гађа се и зрно. Купа се гађа обично на 4 корака, а зрно, један орах, на 1 корак.

Сва је вештина код ове игре у добром гађању. — Не виче се, нити има каква живља покрета; нема шта више ни веселе ларме, већ се свак више уозбиљио, и сву пажњу обратио на игру.

Ж Види свеску Х. од Х! год. _ 34