Učitelj

36 лЕЧЈЕ иРРЕ

--____________________-_____-_--__рнн___-____________ лире иа нити

а ____________--_-

У овој се игри веџба искључиво око и десна рука — око у нишањењу, а десна рука у оном фином гађању, које долази само код игара са. орасима.

22 Гађање паре. (Прибелељено у Крагујевцу и Трстенику). За ову игру треба нешто више од 10 добрих корака дужине, и 3 до 4 корака ширине. Место јој је уз какав зид, или уз ограду ~д дасака, која допире до. земље. · Играју је махом одраслији, или бар бољи гађачи, и то обично у аруштву са одраслим људима, а чешће играју је и сами људи. Број играча је произвољан, но ређе прекорачује 6 до 8, а ређе играју и само њих двојица. — да ову игру треба ораха. — Игра се у јесен, кад стигну, стасају "ораси, и то махом празником и недељом после подне. Кад се отпочне већ, тад траје дуго, и игра се са заувзимљивошћу, и шалом и весељем.

ж

Неко, обично од људи, забије какав јексер, или дрвен кочић гдегод близу до зида, метне на кочић какву пару, најобичније 5 пара дин., Одброји 10 корака, или већ колико се погоде, и метне ту какву боблљемј = одакле ће да се гађа — па се врати ка пари, да је чува. Сад ко год оће да гађа, а то су обично деца, метну леву ногу на белегу, и гађају. Који год ора не погоди пару, изгубљен је, њега узима онај, што је метнуо пару. Ко погоди, удари, убије пару, узимље и пару и онај орах, којим ју е ко други не убије. — Од земље

је убио, и сад је он међе, и чува, док ] се обично рачуна, прима, а повратак од дувара не рачуна се, на важи, не рачуна се ни кад падне пара од страха, т,ј од потреса, кад неко удари близу паре. — Дозвољава се да један исти меће пару и више пута узастопце, и тад онај, што убије, узима пару себи.

ж =

· Сва је вештина У добром гађању. — При овој игри влада више тишина. Карактерно је, да се увек купи сила божја других, који не играју, те гледају по више сати беспрекидно, ону мену у овој игри, која сваки час наступа. –

У овој се игри веџба, око и десна рука — око у одређивању правца а рука у прецизном гађању. |

23 На по главу. (Прибележено у Трстенику). За ову игру треба про стора 6 до 8 корака у дужину, и 3 до 4 корака у ширину. Место мора. да је равно и сасвим рлатко, — Играју је и одрасли, и неодрасли, и из мешани. Ове је једно оће ли број играча, бити пар или непар. Могу даје играју и двојица, ал је обично играју више њих, но више од 6 додо ни кад. — За ову игру треба ораха. — Игра се само у јесен, кад стигну нов _ораси. Игра се ретко, и никад не траје дуго.