Učitelj

ИЗЛОЖБА УЧИЛА У ЗАГРЕБУ 403

При покретању мисли о изложби, мислило се да иста буде приређена, у новој згради Учит. Школе, али, како зграда није могла на време да се доврши, то је смештена у Обртничкој Школи. И то је нова, велика и лепа зграда, од 3 спрата, а у близини је нове Учит. Школе. Готово сва одељења ове зграде била су испуњена изложеним стварима : вестибил, две велике галерије и 9 дворана били су тако пуни изложеним стварима, да је често било и немогуће избећи претрпаност.

Ми ћемо о изложби говорити оним редом како посетиоци имају да разгледају, ступивши у њу. Кад се у зграду уђе, прво се ступи у

Вестибил. -- Овде одмах на једној страни виде се два лепа кипа Богородице, испод тога оргуље и хармонијуми, којима се у католичким црквама уз песму прати богослужење. До тога је изложена и литература за религију, у којој вреди пажње катикизис од 1779 г. На другој страни су изложене разне врсте школ. клупа и до њих разне гимнастичке справе, уз које на једном столу изложено је доста књига из литературе о гимнастици. Од изложених шк. клупа има неколико врло добро удешених и практичних како деци за седење, тако и за лако чишћење испод њих и око њих.

Сем тога, изложене су по зидовима у овом одељку изложбе географске слике, планиглоб, синкронистичке таблице, астрономске карте, а на столовима телуријум, глобуси, атлаби и литература за географију. У једном крају ове дворане изложене су разне играчке намењене дечјим забавиштима. У другом крају опет изложио је Б. Дојић учит. своју кошницу са др. потребама за пчеларство и своју штампану књигу о пчеларству. |

Кад се из вестибила пође степеницама на П кат, налазимо по зидовима разне интересне слике из старе светске историје. На прелому ових степеница налази се један ходничић у коме су изложена учила школе за слепе. Овај одељак приредио је и изложио В. Бек, управитељ хрв. школе за слепе. Ту налазимо слике људи који су радили на усавршавању метода за учење слепих, за тим учила за слепе. Као што је многим нашим читаоцима познато, сва учила ова, удешена су тако, да их слепи пипањем распознавати и читати могу. Тако н. пр. мапе су рељефне, али не као обичне рељефне мапе и глобуси, где је само престављено неравно земљиште, него су и реке и путови жицом обележени како се пружају и вијугају, места пак обележена су округлим чворићима, те слепи пипајући прстима уче познавати земљу. Писање и читање за слепе двојако је. Једна су слова од тачака разно комбинованих, слична, гелеграфбкој азбуци, а друга имају облик штампаних слова. И једна, и друга се нарочитим справама убадају у дебљу артију тако да на другу страну излазе пупчасте тачке или штамп, слова. Преко тако написаних редова слепи повлаче врхове прстију и читају. Разуме се да таково писање и читање слепи могу вршити како дању тако и ноћу, у мраку, јер је њима и дан мрачан као и ноћ, а пипање им очи замењује.