Učitelj

_ Да оставимо на страну оне несретне и же лосне примере премештања, из којих се види да је некада, у Србији могло бити и таквих премештаја, У којима се од циче мрзну и деца и жене учитељеке, као и све друге невоље кроз које је мањина учитеља прошла, као апшење, бијење, отпуштање из службе и т,д. па да наведемо само један пример осредњега премештања, какво је издржала већина наших учитеља.

„Љ. С. врло добар учитељ. (Има две године слузжбе. Јед. год. оцењен са 4 а друге са 5) из рудничких Миросаљаца. премештен је у Кукљин моравеки, из Кукљина у пожаревачки Табановац; из Табановца у црноречко Ласово, а из Ласова опет у Табановац пожаревачки.

Као што вам рекао, интереси основне школе били су сасвим запостављени, а ни према најбољим раденицима школским није се имало обзира. За доказ томе нека, је само овај један пример. Љ. Б. свршио је пре две и по године Учитељску Школу с одличним усивтом и био до сада одМично оцењиван, а служио је у округу пиротском у Шпају. И ако епада у ред највреднијих раденика основ. школе и ако се и срцем и душом посветио своме скромном и узвишеном позиву — био је премештен из Шпаја у Црвену Јабуку, а после избора из Црвене Јабуке у Љубовију.

И тако се то терало целе зиме. Распоред, који се обично свршавао_ до Митровадне, ове године није се завршио ни до Божића, ни до избора народ. посланика, све до 1. априла. Поред оних, које је тај распоред захватио, налазио се увек велики број „оглашених“ за премештај, који су га сваки дан ишчекивали Да и код једних и код других није могло бити озбиљна рада знају сви чиновници који су се налазили кад било или у приликама премештања или ишчекивања премештаја.

Огроман број учитеља, знаоје да може сваки час бити премештен, убеђен је био да му премештај може израдити сваки који се броји у при- а сталице ондашње владе и сем регента, виђенијег грађанина и капетана, па није ни помишљао па то да доврши посао у оној школи у којој је започео, него је само разбирао. куда ли ће и на коју страну.

Али учтељски распоред није се могао ни поеле | априла завршити, Велики број учитеља морао се и опет кретати. Једни су кретани да се саставе са женама учитељицама, од којих су били растављени, други, који су у премештању на страховитој цичи и зими своју породицу или на старом месту, или је чаки у пут; у другом месту, оставили, доведени су у близину своје породице. При покретању ових морао је настати и покрет оних, који су њихова места заузели, па на послетку и оних, на чија ће се места ови други довести. Тако је распоред учитељски продужен до данашњега дана.

да оцену школских прилика, у којима су се налазили учитељи од | априла, најјачи је доказ то што нису шлисђени чак ни они учитељи, који се нису мешали у политику. Многи и од њих су премештени, а један од тих обратио се и Глав. Одбор Учитељ Удружења с питањем: