Učitelj

858 РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА

та ИК #

САСТАНАК ХХН.

| држан 19 маја 1893 године.

Били ву: Мих. Јовић, Ур. Благојевић, Анта Голубовић, Дим. Путни- “ ковић, Дим. Соколовић, Мих. Сретеновић. у Пошто у „Предавачу“ има неколико нових предавања, то је Гл. Одбор решио: Да се онима, који нису чланови Гл. Одбора, хоноришу предавања _ са 30 дин. од табака. Прочитано је писмо председника збора Гор. Милановачког, Војина | Љешевића, којим јавља о образовању збора. — Прима се к зиању.

. САСТАНАКХ ХР. држан 93 маја 1893 200.

Били су: Мих. Јовић, К. Ј. Глишић, Урош Благојеаић, Анта Голубовић, Дим. Ј. Путниковић, От. Станишић, Мих. Сретеновић и Димитрије Ј. Соколовић. ј

Прочитан је и примљен записник прошлог састанка.

Поведена је реч о томе, да ли да свечано откривање споменика буде | уједно са учит. скушштином или пре.

После подужег говора Глав. Одбор

' Решлио је:

Да свечано откривање споменика учитељ. добротвору пок. Јов. Гавриловићу буде у недељу 4 Јула ове године. Ово да се објави у „Учитељу “| и другим листовима и да се позову учитељи на ову свечаност.

За овим је Главни Одбор утврдио следећи дневни ред Х. учитељске скупштине :

1. Отварање скушитине и избор часнитштва.

9. Извештај Главног и Контролног Одбора.

3. Читање расправа: :

1) Положај наших учитеља какав је данас, а какав "треба, да је. 9) Каква треба да је прва настава из Српског језика. у основној. школи, у 1 разреду. 5 Измена дружинских правила по предлогу Глав Одбора. Предлози зборова и чланова, и .· Бирање Главног и Надзорног Одбора. речи је писмо Павла Несторовића, учитеља, којим нуди Глав. Пе · Одбору свој рукопис: „Нови Предавач“, у коме има 38 разних предавања, а поглавито из науке хришћанске. — Глав. Одбор решио је: Пошто постоји једно дружинско издање: „Предавач“, које је и опширније, то се ова понуда за сада не може примити. Пређашњи благајник М. Велицки подноси Глав. Одбору рачун о за· оставшој имовини дружинској у следећем:

5-

со сл