Učitelj

БЕЛЕШКЕ И НОВОСТИ

а

Просветни савет. Претписом г. министра просвете од 3 децембра ове године постављени су за ванредне чланове Просветног Савета гл Лаза Ј. Обрадовић, учитељ у Пироту и Илија Миљковић, учитељ у Београду.

Учитељска квартирина. Стижу нам из унутрашњости од наших чланова гласови о разним злоупотребама од стране општинске власти са злехудим школским прирезом, којим се основне школе издржавају и квартирина учитељима плаћа. Прави родољуб мора се згрозити и при помисли, да је у правној и уређеној земљи могуће све оно, шта се данас ради с оним новцем, који је народ од својих уста одвојио на просвету своју, на подмладак свој. Докле не добијемо тачне податке са свију крајева наше отаџбине, како би ово зло могли изнети у потпуној опширности и с Фактима потражити лека на надлежном месту, ми за сада према свему ономе, што нам је дошло до знања констатујемо:

|. Да је покупљени школски прирез у многим општинама употребљен на друге издатке, а школе и учитељи трпе оскудице у најпречим потребама.

9, Да се у многим општинама прирез не купи редовно, а у некима и никако.

3. Да се са школским парама води најодвратнија. лична шпекулација тако, да школе и учитељи трпе у сваком погледу.

Колике су штетне последице по основну наставу и од овог, што до сада поменусмо, држимо да је излишно доказивати. На овоме месту да изнесемо један пример из једне — на жалост — варошке општине, из које ће читаоци „Учитеља“ видети, колико пате учитељи и учитељице од несавесног руковања са школским прирезом.

Општина врањска дугује поч. Сави Танасковићу 3.000 динара квартирине, а осталим учитељима и учитељицама није исплатила, неким за 2 год. некима читаву годину. То је одиста и стиднои жа-