Učitelj

ПЕДАГОШКИ КУРСЕВИ 385

није дорасло за школу, врло се мало учи. И онда не треба да је чудо, кад се каже, да се у педагошким разредима не добија знање, које је нужно матерама.

Или сасвим неспремна или мало спремна мати лаћа се посла васпитавање деце своје. Очевидно је, да овај посао она не може извести како ваља, јер га не зна. Шта да ради; — Ето тако дође на мисао да тражи да чита свакаке књиге, да свакога и званога и незванога присрета и пита, па и слуша; често буди зашто мора да зове лекара, да се забадава једи, да узалуд троши снагу око свога детета, да време тако у томе проводи а не у задовољству и још да чини погрешку за погрешком! Звати за буди што лекара скупо јеи плаћа се у залуд; у књигама не може се увек наћи, шта се хоће и. онда хајд ради, како се учини за најбоље, разуме се. у уверењу, да ће бити боље.

Често се у кућу доводе васпитачице, да матери помогну у васпитавању деце. Ове су неопходно нужне, јер се треба увек око деце“ наћи, а то мати не може да постигне — иначе не би имала часа, ла се одмори. Колико су пак ове васпитачице спремљене за овај посао. свакоме је знано. Ове су или савршено неспремне, да се налазе око деце поучавајући исту и иначе, или су се спремиле радећи овај посао већ, али и ова спрема није темељита и прожмана је лажним по– ставкама и предрасудама, те је тако тешко одговорити на питање, да ли да се поштује њихово незнање или оно назови знање из њиховог искуства # —

Тако остаје Факт, да лица, којима је дужност, да су с децом, не знају да се нађу око деце или у опхођењу са њима чине много погрешака. Ове погрешке исплаћују сама деца разним болестима, раслабљењем или у опште слабошћу у организму, неправилним развићем душе и превременом смрћу. Ствар дакле за озбиљно размишљање! Нужно је да матере и те васпитачице снабду се знањем. Услед свега овога нужно је, да се установе педагошки курсеви за матере и за васпитачице деце, док су ова још у родитељској кући.

Пре него што се упустимо у говор о овим курсевима, да разгледамо како и колико се знања ове врсте даје будућим матерама и будућим васпитачицама, разуме се, код насу Русији. Ми ћемо да изнесемо овде поглавито оно, што се износи из Фребелових курсова_ за васпитачице и изнећемо о ономе заводу за васпитачице у петроградском васпитном дому.

Фребелови курсови, које одржава Фребелово друштво, постоје код нас већ 90 година. Ови су били подигнути онда, кад се почела. Русија живо интересовати педагошким питањима и кад се била и