Učitelj

'386 ПЕДАГОШКИ КУРСЕВИ

сувише предала страној педагошкој системи а нарочито немачкој. У томе првоме времену ови Фребелови курсови ставили су себи задаћу, да само припреме дечје баште по чувеном немачком педагогу Фридриху Фребелу. Но у току времена ови курсови узели су на себе и то, да спремају и васпитачице деце, која за школу још дорасла нису. Са овим дошло је и то, да ови Фребелови курсови трају у место једне две године. И сам програм овога курса у току времена тако се проширио, да су ове школе постале од немалога интереса за сваку матер, која хоће да буде права мајка деци.

Ово су предмети за теоријску спрему |у ове курсеве примају се девојке, које су свршиле средњу женску школу т. ј. гимназију или институт): Јестаственица, Анатомија и Физиологија с Хигијеном, "детиња Психологија, Историја породичног васпитања, дечја Литера-· тура и објашњавање занимања и игара деце по Фребеловој системи. ЧОд вештина учи се: цртање, певање и гимнастика. Практична занимања врше се у дечјим баштама. У овим баштама ученице изводе игре с децом и баве се са истом — све по Фребеловој системи; уче се да причају деци, да се са њима опходе, а у овоме врше и нека психолошка посматрања над децом. У реду практичнога занимања и то је, што се ученице занимају ручним радом по Фребеловој системи.

Овај курс према овоме изгледа у опште врло целисходан и врло подесан за школу за матере. Све што је потребно да једна мати зна па да се нађе као свесна око деце од две године па доку школу пођу — ови Фребелови курсеви дају. Односно организације ових учинићемо само две напомене. Ево једне. Дечјој хигијени имајући на уму, да је опај предмет преко потребан ученицама овога курса — дати угледније и самосталније место, а не да иде као приложак уз други који предмет. Ево пак друге. Специјална објашњавања опхођења с децом и објашњавање игара дечијих по Фребе-. ловом систему, даље ручне радове по истој системи, као и извођење свега овога с децом — све ово треба заменити са ширим изучавањем дечјих игара у опште као код Грка, Римљана, у средњем веку, а обратити нарочиту пажњу на руске дечје игре и са децом играти се у духу народнога играња. Сем овога још да се спрема за стварање простијих дечјих игара. Фребелова система ове чрсте никако није јединствена. Ухватити се слепо само за њу — једностраност је. Признавајући ваљаност и Фребеловог система, треба проширити круг делања у овим курсевима, треба их извести хуманитарније и изучавање у истима игара дечјих извести националније. .

Школа за васпитачице у дому за васпитавање постоји од 1853 год. У почетку примате су ученице, које су хтеле, те су тако би-