Učitelj

ПРЕДАВАЊЕ | 59

и код куће и сами слагати и оне речи, којих у словарици нема. Да се не би много задржавао на словарици, учитељ ће ово грађење нових речи само један пут показати, па ће задавати ученицима да. сами огледају код кућа могу ли из оних познатих слова саставити коју другу реч, коју нису слагали.

Словарица је тако удешена да за сваку страну има потребан број слова, те се може слагати и ако би ученици изгубили искидана слова.

Још једна напомена. У доцнијим радовима на словарици, пошто се сврши показивање слова испод слике, може се тражити од ученика да та иста слова понове у реду или преко реда на словима, која су одвојено повезана.

На пр. Нађите 3! — Нађите а! — – Нађите д! — Покажите е! —

Или се може тражити да се на словима прочита реч овако: Покажите 3! — Покажите е! — Покажите и! — Шта смо прочитали 7

Прочитали смо зец.

г) Писање речи са словарице

Извадите таблице! — Скретите руке! — Пазите! —

Шта сам сада написао% Написали сте усправљену црту. Шта сад% Десни полукруг.

Које је ово слово То је слово р. Изиђи ти па направи слово р! — Иди на, место! — Напишите сви по једно лепо р! — Сврстите руке !

Шта сам сада написао; Написали сте усправљену црту. А сад“ Сад сте опет написали усправљену. Шта сад“ Сад сте написали положену црту.

Које је ово слово 2 То је и. Де да га правимо заједно! Узмите крижуље! — Направите овакву усправљену! — Још једну толику исту! — Напишите сад положену црту! — Скрстите руке! —

Побришите таблице! —

Напишите с! —

Напишите р! —

Напишите пи! —

Покажите крижуљом с! —

" Покажите р! —

Покажите ап! —

Дела брзо да прочитамо! с. р... п.

Још брже!