Učitelj

~ БОЈА ОЊЕТИ Е:

учитеља општинама, које се од лањске године потрже у јавности поглавито 6 тога, што данас држава троши велику суму новаца на издржавање основних школа, а од народа добија само половину. О том питању г. Министар је изјавио у главноме ово: да ће покушати прво да прирезом попуни овај дефицит и тек после неуспеха у томе, могуће су комбинације о предавању учитеља ошштинама, но и у том случају не треба се тога плашити, јер ће се учитељима, као корисним раденицима у држави, обигурати бар ово, што данас имају.

Распис о давању одсуства учитељима. Расписом од 25 Јуна 1896 год. ЏБр. 12873 г. Министар просвете наређује: «1) сваки наставник који тражи одсуство од дужности до три дана било од управитеља школе било од председника школског одбора, дужан је писмену молбу поднети, у којој ће навести потребу ради које тражи одсуство. Молба мора бити прописно таксирана. 2) Такву молбу дужан је управитељ, односно председник школског одбора, завести у деловодни протокол, и на њој одмах донети решење: да ли се тражено одсуство одобрава или не. То решење има се одмах саопштити на потпис наставнику који је тражио одсуство, а онб од тих молаба, по којима је одсуство одобрено, управитељи ће односно председници школског одбора одмах доставити минустарству на увиђај, како би оно могло контролисати правилност рада управитеља и председника школског одбора. 3) Свако одсуство од дужности, које би било усмено или другим начином а не овим одобрено, сматраће се као злоупотреба дужности иу том случају биће кажњени како они којима је одсуство одобрено, тако и они који · су га одобрили. 4) Управитељи основ. школа нису власни давати сами себи тродневно одсуство од дужности, већ га морају тражити од председника, школског одбора, начином који је горе прописан. 5) Једанпут одобрено одсуство од три дана, било од управитеља или од председника школског одбора, не сме се оном истом лицу, коме је то одсуство дано, ни у ком случају више продужити без одобрења Министра просвете».

Учитељски распоред. Јесење кише и хладно време већ је ту, а распоред за ову годину још није готов. Кад ове редове пишемо имамо у рукама тек један део његов, који доносимо у овој свесци (Учитеља>“. У нашем листу било је и одвише речи, којима се видно истицала сва штета. од оваквог задоцњавања с распоредом, али као да се слабо води рачуна о ономе, што учитељи говоре. Незнамо тачно шта је прави узрок оваквом задоцњавању, те о томе и неможбмо овде говорити. Колико познајемо садашњег г. Министра Просвете, радо верујемо, да овом задоцњавању није узрок нехатност према послу, који тако јако утиче на ток рада у основ.

школи. — Задоцњавању ће — по нашем мишљењу — пре бити узрок у томе: што је г. Министар рад, да сам испита и решава, ова лична питања пажљивије и с већом правичношћу. — У осталом сачекаћемо свршетавк

распореда, па ћемо онда проговорити више о њему. а за сада изјављујемо наду: да ће г, Министар, што је више могуће, поштедити породице учитељске од сељакања с једног места на друго по овако хладном времену.

Одликовани учитељи: Г. Г. Урош Благојевић учитељ у Београду. Петар Спирић учитељ у Власотинцима, Владимир Ковачевић и Михаило Карић учитељи у Крагујевцу —- чланови Учитељског Удружења, одлико-