Učitelj

1:

У А ОУН И

вани су од Његовог Величанства орденом св. Саве У редом, 2 Августа тек. године. Честитамо !

Дали оставке. Г.Г. Михаило Јовић председник Главног Одбора и Милош Велицки. уредник („Учитеља» подпели су оставке на чланство Главног Одбора Учитељског Удружења за ову годину, оптерећени својим домаћим пословима. Желимо, да се одморни врате опет дружинским пословима.

ХИП. Учитељска скупштина. Августа 6, 7 и 8 ове године, одржали су чланови Учитељског Удружења“ своју редовну скупштину У Београду. Поред чисто друштвених послова, на скупштини је прочитана рас"рава: шта могу самџ учитељи учинити за наставна осрества у осн. школи од Д. Ј. Путниковића учитеља, која је после дебате примљена и од нарочитог одбора препоручена за награду. Пројекат нових правила Учитељског Удружења, који је Главни Одбор поднео на решење, Скупштина је већином гласова одложила за идућу скупштину, која ће се држати у Крушевцу. Џо закљученим седницама чланови скушштине провели су заједничко вече, а сутра дан отшшао је око 200 учитеља на пољопривредни куре у Топчидеру, који је приредио Гаав. Одбор у споразуму 6 г: Министром Народне Привреде.

Излокба учитељеких радова. На ХШ учитељској Скупштини у Бео-. граду изложили су на углед посетиоцима и то: г. Петар Ђурић учитељ у Кучајни велику збирку испуњених тица п животиња; г. г. Јован Ивановић и Вељко Мутавџић учитељи своје ручне радове из Слојдовог столарства и картонаже и г. Живојин А, Поповић учитељ у Крњеву велиху збирку прибраних наставних срестава и разних пртежа. Дај Боже, да овај почетак буде леп пример осталим друговима, како би у скоро могли приредити потпуну изложбу свих наставних срестава, израђених вредном руком српског учитеља.

Професорски збор. Августа 9, 10 и !1 ов, године држало је «Професорско Друштво“ свој годишњи збор у сали В. Школе. Рад је на збору био обилат. Избор зборског часништва извршен је акламацијом, а за тим се приступило дневном реду, који је Управа спремила. На дневном реду било је: !) Пројект закона о гимнасијама, који је израдила Управа и који је збор после мале дебате једнодушно примио, усвојивши и резолуцију, коју је предложио одбор од 4 лица; 9) накве су нам женске школе потребне и њихове уредбе; 3) о «ученичким енснурзијама» предавање Л. Адамовића, 4) о «немачком језику у нашим средњим школама» предавање Љ. Протића и 5) 0 (угледној гимнасији» од С. Максића. О свима овим питањима вођена је озбиљна и смишљена дебата, што служи на част нашим професорима

Народно признање. У Вршцу је 8 Септембра ове године одржана ретка свечаност. Тога дана похитало је там. српској школи и мало п велико, да ода призпање своме прваку, председнику српске црквене општине г. Ђури Цвејићу на његову патриотску раду“ Трудом и родољубивим прегнућем овог човека, вршачка општина има данас величанствену зграду за своје школе, какве ретко где има. У знак признања стављена је па видном месту слика овог врлог родољуба и 8 сешт. свечано откривена уз клицање благодарног народа. Хиљадили се овакви управљали и овакве свечаности у нашем народу ! : -