Učitelj

Учитељи еу државни чиновници. — У Пруској је скоро царски суд, на жалбу једне учитељице, расправљао питање: јесу ли учитељице државни чиновници или не. И суд је одлуком својом потврдио да учитељи и учитељице долазе у ред чиновника државних. Исту је таку одлуку донео и бечки суд, другом једном приликом.

Како ли се то данас рачуна код нас у Србији; Џређе се рачунао учитељ као чиновник и власти су о њему водиле рачуна као о чиновиику, а у последње време и сеоски кмет ухапшси учитеља, па нити коме даје рачуна што је ухапсио чиновника државног, нити ко год води рачуна о том што за то време школа пе ради.

Одликовање учитеља. — Лаљњска чешка народна изложба постигла је неочекиване успехе у сваком погледу. Учитељи чешки понајвише су се заузимали и радили да на тој изложби буде изложено тако много и тако красних предмета. Поред хвале коју им је сваки одавао за то, и изложбени одбор, који је награде давао, учитељима и учитељским друштвима дао је сразмерно највећи број разних одликовања. Од 1380 одликовања што су свега дати после изложбе, долази самим учитељима и учит. друштвима 276. Како је чешко учитељство узимало велико учешће у раду, види се из ових података : Изложбени одбор, одмах у почетку. именовао је 72 повереника, од којих је било 6! учитељ. Доцније је у Чешкој, Моравској и Шлеској било је образовано 205 одбора за прибирање ствари за изложбу, а у њима било је 183 учитеља који су изабрати за председнике, потпредседнике и пословође одбора. Даље, учитељска друштва су свуда живо радила за исту ствар, приређујући јавна предавања на којима се о изложби говорило, договарало и народу обавештавање давало, прибирало ствари за изложбу итад, Како су учитељи били вредни у овом послу најбоље потврђује велики Орој ствари, које су они пли сами израдили или прикупили и на изложбу послали,

Кад је пак изложба отворена, учитељи су опет били исто тако вредни им заузимали су се да што више посетилаца буде на изложби. Упућивали народ да дође и види своју народописну изложбу, да види напретке земље своје, доводили ђаке своје на изложбу, продавали улазнице итд. Прашко друштво учитељско — распродало је (преко 8000 улазница) и т. д. и Тт. д.

Тако вредном, тако патриотском и великом раду чешких учитеља и ми одајемо највећу хвалу; а нашим учцтељима можемо само рећи: видите шта и како раде ваша браћа, па будите таки и ви!

Дом за учитељеке удовице. У Лајпцигу ће се подићи дом за удовице учитељске па трошак једног завештања, које износи 70.000 марака. У том дому извесан број удовица учитељских имаће бесплатно становање.

Учитељски дом. — Владаоцу Мајнингенском даровала је скупштина, 50.000 марака приликом 70-то годишњице његове. Војвода мајнингенски послао је скупштини писмо у ком је топло благодарио на овакој пажњи према њему, а у исто време изјавио је: да ће за тај новац подићи учитељски дом у Хигненбургохаузену. — Тиме, воли владаоц овај, жели да покаже, како веома цени учитеље и њихов рад за просвету. народну !

Пољопривредни курс. На предлог Главног Одбора Учитељског Удружења, Господин Министар Народне Привреде наредио је Управи топчидерске економије, да по свршетку овогодишње учитељске скупштине приреди дво-