Učitelj

~, >

ЖИВЕ СИЛЕ ЈЕДНОГА НАРОДА

својим начелима, имају свој дух; оне пуштају, те кроз хиљаде канала протиче и по свој се земљи распростире здрав и честит рад, којим се одржава правилан живот народни; оне подржавају свуда, докле њихов утицај допире, осећање личног и народног достојанства, поштовање мишљења и говора. Ваш вам положај обезбеђује изузетан утицај, али вам налаже и изузетне дужности: можете пропустити да, их не испуните, али не можете избећи одговорност везану за ваш рад у том положају.

Ако ме запитате да вам одредим тачно, шта сте дужне да радите, одговор ће бити лак.

Ви сте у исто време и професори и учитељи, одани и настави и васпитању. Али се ви поглавито занимате наставом, као што ће се њоме занимати доцније ваше ученице, постаће учитељице основних школа. Наш ће се утицај дакле — не говорим о добром примеру и добром савету — поглавито имати да види по настави и кроз наставу. Ви ћете бити дужне старати се, да све своје лексије подешавате тако, како ћете њима не само саопштавати знања која су корисна или којима се могу користити, него (то се непосредније тиче будућности земаљске) образовати ученице радног и правог духа, искрене и поштене душе.

Изгледа ли вам можда, ово још неодређено % Покушајмо да будемо одређенији. Ви се сећате знамените слике, у којој је народ Француски насликао један од главних нам сувремених историка, Миње, судија, у чију увиђавност и патриотизам нико неће посумњати.

Прочитајмо је понова заједно:

»Духовит и одважан, смео у својим идејама, брз у својим закључцима, дрзак у својим предузећима, нагао у својем напредовању, превртљив у својим законима, мало расположен да стрпељиво развија што је бујношћу задобио, овај народ племенит, али покретан, способнији за велика дела, него ли за. она за која се хоће доследности, лута. без пре-

УК аса ава ОВ О ВАСО ВО