Učitelj

176 КЊИЖЕВНОСТ

слободи штампе; одговорности министарској и чиновничкој; општинској самоуправи и изборној системи. За њим је чланак: «нешто о закону о линчу»,, у Америци; уо постанку протекционизма> — као питању економске политике и т. д. Познато и у нас дело Густава ле Боне: «Психологија Гомила“ угледало је и на бугарском језику у овој књизи света. Још је врло важна Етнографска библиографија, о Македонији од + Д. Матова, где су поређане књиге, брошуре, чланци на свима језицима који се односе на етнографију Македоније.

Други део књиге чине рецензије, библиографије, књижевне и научне вести. Међу овим чланцима заслужују нашу особиту пажњу: „Неколико извода из статистике о школама у кнежевини Бугарској у школ. год. 1894—95». Одатле видимо да је те школ. године било: дечјих забавишта, 900, само но окр. варошима. Осповних је школа било 4.481, највише са мање од 4 разреда. Мо закону и тамо основно школ. траје 6 год. ну услед сиротиње или одласка у веће школе врло је мало школа са 6 раз. Школа са мање од А раз. било је 2.059! Турских је школа било 908. Сразмерно становништву турском, ово је велики проценат школа, ву оне стоје много ниже од бугарских. Једна школа долази на 8925 душа. Учитеља, је било 6.856, а учитељица 1443. Један учитељ на 405 душа! А у нас: —

„Училиценљ прегледљђ, мћсечно списание издава Постолнилтђ Учебенљ Комитетђ при министарството на Народното Просвћштение. ЛОли и августљ. бофиа«“.

3 Као и наш «Просветни Гласник», — На првом је месту званичан део:

расписи, наредбе и кретање учитељства : постављења, опомене, укори, отпусти, смртност. У распису: «Награђивење учитеља учитеља за радове ван школе» пријатно нас изненађује готовост Министра просвете у Бугарској да се награђују заузимљиви учитељи. У акту упућеном на инспектора плевенског ашкол. округа од 7, јула ове год. Бр. 7,139. јавља се да је и ове године унесено у буџет 20.000 дин. који ће се употребити за, награђивање оних учитеља, који су се одликовали те школ. године или у раду у школ. башти, или у пчеларству, свиларству и т. д. Тражи да поднесу инспектори до 1. септ. списак тих учитеља. — Опомене, укори саопштавају се у овом листу и то већином због бијења деце, некоректног попатпања и т. д. Отпуштених учитеља има много и то за теже кривице: неки због рђавог владања, неки због преваре, свађе, напуштања дужности и т. д. Карактеристично је, да је један учитељ фалсиФиковао сведоцбу, други је се бавио још и трговањем! У опште се види да се учитељи у суседној кнежевини узимају и из редова таквих, који нису дорасли овом узвишеном позиву.

У незвапичном су делу одабрани чланци: «Музика у сред. школама», «један недостатак у обучавању у девојачким школама“, где се расправља, 0 механизму у настави девој. школа, као и о узроку и срествима за поправку и други. На крају су књиге рецензије и библиографија. — К. Ј.

„Бљлгарска Сбирка“, списанив за књижнина и обштественни 'знанил, излази подђ редакцизта на Стефана С. Бобчевљ. Година ТУ. !-Е септемврић 1897 Ф. Книжка УП. Пловдивље.

И овај је лист у 4. години живота. Лист се ваљано уређује, Уредник му је познат у кнежевини као вредан књижевни раденик, нарочито на правној књижевности. Први је чланак од уредника: «Четири недеље у Херкулесбаду код Мехадије». У њему износи своје утиске за, време бављења.