Učitelj

ЕЊИЖЕВНОСТ | 177

у бањи и баца своје рефлексије на поједине појаве. На другом је месту песма: «Капн>,мистерија у 3 радње, од Лорда Бајрона, препевао К. Христов. Трећи је чланак из историје: «Архимандрит Пахомије-Махмуд Ефенди», од П. Кисимова. Износи се Пахомијева биографија и узрок његовог турчења __- заљубљење у једну Туркињу. У чланку: «Култура и политика", баца, писац П. Дебаров поглед на однос између културе и политике и долази до закључка, да је свака политика без здраве културе само спољашња варка, грађевина без основа и да у Бугарској има много политичара или још боље надри-политичара, али нема културних послелика. На крају су оцене књига, прикази и некролози. — К. Ј. „Опбетвпећппсеп прег Фе Ктаћећ. Рзусћојог!аеће АђћапаТапееп(аг Бећгег апа геђИдеје Ебегп уоп Р-г Јатев 5шу, Ргојезвог Чег РаПозорће ат Џптимегану СоПеге ја Џопдоп, ФЧенвећ хоп Р-: Ј. За шарћ, Кећгег ат Кај. Зоћоећгегзепипаг 21 Вашђете. МИ 121 АђђИдипееп. Ргејв 4 М. (ет сер. #80 М. Уелаг уоп Егпзе МУцпдегпећ за Бејрхе>. Као најбоља препорука ове књиге служи напомена, да Џеме Сили важи као психолог првог реда. Његово је дело исто тако важно као и Прајерово «Фе есеје дег Кладев.) Докле се Прајер у свом делу ограничава. на прве три године дечјег живота, дотле Сили обухвата и доба када деца повећују дечја забавишта и прве године школовања. За то је ово дело одлично срество за темељно познавање дечјег духовног живота. Примамљиво описивање дечјег духов. живота пружа много поуке. Многим учитељима не оскудева знање реихолошко или методичко, већ познавање детета. Ми је нашим учитељима најтоплије препоручујемо. ћр. Ј.

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

КРЕТАЊЕ ДРУШТАВА

А). СРПСКА

Скупштина монашког удружења. — 25. и 96. пр. мес. држана је у манастиру Драчи шеста редовна скупштина наших свештеника монашког реда. Ретке су скушшгине удружења које би донеле тако важне и корисне одлуке, као што је ова скупштина. Поред избора нове управе и других редовних послова. скупштинских, "скупштина је донела и тринаест одлука врло важних, корисних и потребних како из обзира, верских, таком у непосредном интересу унапређења пољске привреде у отаџбини. |

Ми ћемо да изнесемо на видик само оне одлуке скупштинске, које имају непосредног интереса за пољску привреду те тако важне гране наше радљивости. Тако, решено је:

1. Да се отвори монашка школа у једном од наших манастира, у којој би се наши монаси спремали и у богословским и у пољоиривредним наукама.

9. унета је у правила одредба, да се за манастирске економије усвоје напреднији начини радње и поступно тежи, да манастирска добра буду угледна пољопривредна добра за своје околине.