Učitelj

186 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

Г. Влад. Ђорђевић заузима место и отпочиње предавање.

Скупштина је с највећом пажњом саслушала предавање и на завршетку одазвала се са: «живео».

Јов. П. Јовановић вели, да је предавање подпуно исцрино и одлично и предлаже да скушштина захвали г. мин. народ. привреде и изасланику г. Ђорђевићу; и да се умоли г, Ђорђевић да рукопис овог предавања уступи учитељском удружењу, које ће се оштампати уз «Учитељ» као додатак, а доцније у засебну књижицу, а за то ће се издати г. Борђевићу хонорар.

Скупштина се у томе слаже.

Г. Влад. Ђорђевић драговољно уступа рукопис Учитељском Удружењу, а за то не тражи хонорар.

Скушштина се одазва са: «живео».

Председник вели, да је на реду, да држи предавање о земљорадничким задругама, г. М. Аврамовић; али како је скуп. заморена, — даје 10 мин. одмора. После одмора

Председник: Молим г. Аврамовића да отпочне предавање.

Г. Мих. Аврамовић отпочиње своје предавање о земљорадничким задругама, а по свршетку скупштина се одазва са: «живео“.

Агатоновић напомиње колике ћемо користи имати од оба данашња предавања. Предлаже скупштини да се изберу за почасне чланове учитељ. удружења гг. Влад. Ђорђевић и Мих Аврамовић.

Скупштина акламацијом прима предлог.

Г. Мих. Аврамовић исказује своју радост што га је учит. скупштина почаствовала избором за почасног члана.

Г. Влад Ђорђевић такође благодари екушштини на избору.

Ћосић, напомиње, како наш народ све више с дана на дан пропада и наводи, да је томе највећи узрок поцепаност наших сеоских задруга. Мисли да би се пропадању даљем стало на пут једино образовањем земљорадничких задруга по селима. Мисаи и то, да су за те стваре најприлагоднији учитељи, да они у својим местима раде на образовању тих задруга.

Председник напомиње, да скупштина умоли г. Аврамовића, да ион уступи рукопис свога предавања, те да се оштампа уз „Учитељ“.

Г Аврамовић вели, да је г. мин. народне привреде вољан, да то сам учини и у књигама разда учитељима. о

Председник вели, да је дневни ред испрпшљен, и да је време да пођу _ на парастос пок. Гавриловићу. Напомиње и то, да је г. К. Петровић дошао нарочито као изасланик г. мин. нар. привреде да се о неким стварима договори с оним учитељима, који се баве ма којом граном пољске привреде. За то позива учитеље — пољопривреднике да остану с г. Костом, а остали да се крену на парастос.

Скупштина се одазва са: «слава му».

Председник закључује овај састанак а заказује трећи састанак за данаб по подне у 3 часа

3. августа !897 год. Председ. ХТУ учит. скупшт, Крушевац Љуб. Јовановић Дежурни секретари: Подпредседник, Мих. К. Михаиловић, Дим. Ф. Ћовић Тома (С. Тодоровић

"Оверавају записник: Василије М. Терзић, Ст, Живојиновић, Мија Бошковић,