Učitelj

ВБ) РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА ЗА 18978 ГОД.

ЗАЈЕДНИЧКА СЕДНИЦА Управе Проф. Друштва и Главног Одбора Учит. Удружења држата 22. септембра 1897. године.

Председник Проф. Друштва, у име управе, износи заједничкој седници, састављеној из чланова управе Проф. Друштва и чланова глав. одбора Учитељ. Удружења предлог: да се, у спомен преноса костију Вука Караџића, пренесених из Беча у Београд, где ће се свечано сахранити, трудом оба удружења подигне основна школа У селу Тршићу, — у месту рођења овога славнога Србина.

Чланови ове заједничке седнице, као представници оба удружења, испуњени пијететом према имену славног покојника и према утицају његову на просвећивање српске школске омладине = осећајући се проникнути дужношћу и према Вуку и према школској омладини, па су нашли да ће, 0лговарајући и своме наставничком позиву, најбољи спомен учинити ако се сагласе да се тај предлог усвоји и учини завет, да, се најозбиљније заузму за његово остварење.

Руковођени тим мислима заједничка седница одлучује :

1. Да се усвоји предлог о подизању основне школе у Тршићу;

9. Да свима својим заједничким силама оба удружења настану да се овај предлог оствари;

3. Да се остваривање његово апелује на све пододборе Проф. Друштва а и Учитељ. Удружења а тако исто и на све наставнике и наставнице средњих и основних школа да подпомогну ово заједничко предузеће: а) својим личним прилозима, 6) прилозима својих ученика и в) прилозима патриотског грађанства.

4. Да бе за даље старање око прикупљања суме, колика је потребна за ту школу, састави нарочити одбор и то два члана из управе Професорског Друштва и два члава из гл. одбора Уч. Удружења, који бе нарочито промишљати и изналазити начине да се дође до потребне суме.

5. Да ве од прикупљене суме набави и спреми материјал за зидање и све остало учини и припреми да се подизање школе оствари, -

Председник Управе Проф. Друштва Председник Гл. Одбора, Учит. Удружења

Ђ. Анђелковић 'Урош Благојевић Потпредседник 5 Потпредседник Петар Типа Анта Голубовић Чланови : Чланови : Јован Докић Илија Миљковић Лука Лазаревић Лаза Обрадовић Стеван Веселиновић Илија Радосављевић Др. Миливоје Јовановић Станоје Николић Др. Мих. Р. Поповић Мијаило Станојевић Светолик Стевановић Срећко Стевановић Максим Трпковић Никола Соколовић

Јован (. Јовановић

Ш1 Састанав Држан 19 октоб. !897 г. Били су: Урош Благојевић, Анта Голубовић, Лаза

Обрадовић, М. Станојевић, Станоје Николић, Илија Миљковић и Јов. С. Јовановић. 13%