Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 309

ставе; но пошто држава то вије учинила онда је глав. Одбору стављено у дужност да нађе начина и пута; како да се учитељске породице поред

недовољне пензије боље осигурају — и он је проучио прејекат правила, учитељског удружења но не слаже се ва истима нарочито о другарском помагању — он је за пројект сем Фонда.

9. Пера Јовановић објашњава да је Јова Јовановић а и сам главни одбор у пројекту више пажње поклонио овој страни о осигурању својих породица а мање оној о ширењу просвете и зато предлаже да председништво узме израђене пројекте па све предходно прочита и гласа противу пројекта.

3. Милоје Саасић говори о циљу правила учитељ. удружења кад је удружење установљено — предлаже: да се издржавање учитељ. породица остави држави а удружење прими на се само помагање у умном усавршавању и помагање својих чланова у нужди.

1. Извеетилац г, Михаило Стефановић чуди се што многи у скупштини хитају са овим питањем, тражи да се овај пројекат правила прими, а од државе најпре повећање плате тражи а тиме и само повећање пензије осигура.

5. Димитрије Мелентијввић говори против пројекта Смедеревског збора и доказује да је много да се проценат за удовички Фонд повиси од 1 на во а поред тога и улог члански плаћа — мишљења је да се пројекат главног одбора прими, с тим пре што је и сама држава за сада у хрђавим Финансиским приликама; па би се надајући се на њу ова ствар само даље продужила.

6. Петар Никетић вели да је "прошлогодишња скупштина оставила главном одбору да прикупи мњења осталих зборова: о томе; у колико треба, ова правила да се измене што је одбор учинио — и по томе пројекат кога је главни одбор поднео јесте резултат мњења свију зборова у Србији а сада, све нашло 2——38 збора који теже да протуре своје неко мишљење. — Гласа за пројект главног одбора. - ·

7. Милан Исамловић предлаже да скупшт. учитељска пошље депутацију Његовом Величанству Краљу те да нам св плате повећају.

8. Мића Ивковић говори да одбор има довољно разлога зашто није узео у оцену друге пројекте. Доказује да би потребно било што пре са овим пројектом доћи до помоћи наших породица а не чекати на државу о ком би случају морали много да улажемо за све прошле године — моли скупштину да у начелу прими пројект. :

д. Веља Павловић у подужем говору доказује да је овај пројект врло марљиво израђен и да треба да се прими ин пређе на специјалну дебату.

10. Тодор Бушетић побија разлоге који говоре за предлог, помаже М. Спасића и Јову П. Јовановића. 5

Председник даје а чава. одмора.

После одмора председник пита скупштину: јели довољно обавештена, или хоће да се још говори — ставља на гласање што је седењем и устајањем решено да се и даље о овоме говори. -

11. Јова П. Јовановић одговара П. Никетићу што му је пребацио да хоће да одваја мишљење за извесне своје тежње. Одговара Мих. Стефаневићу да је и сам зато да се капитал дружински не предаје држави већ да се тражи од државе да жртвује још 300.000 дин. Фонду који већ постоји за осигурање учитељских породица, од кога се само једна, осмина, троши.