Učitelj

310 УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

12. Михаило Сретеновић говори да би по решењу прошлогодишње скупштине требало да сео овим правилима дебатује.

13. Подпредседник скупштине Тома Тодоровић вели да, је главно тежиште пројекта дом а не Фонд; и рачунским путем доказује да кад се из Фонда помажу породице онда није могуће подићи дом, говори о разлици пројекта главног одбора и збора Крушевачких учитеља.

· Предселник Главног Одбора Ђока Ивковић одговара Томи да по овоме пројекту главног одбора може члан (нарочито Госпођице) да осигурају мајку или оца док код државе ово није могуће.

Известилац Мих. Стефановић наводи како може наступити случај да, се донесе закон да се сви Фондови уједине и зар смо онда сигурни да ће мо пензију уредно да добијамо. — Предлаже да се ова својина за се сачува; —- а потребну суму преко народних преставника тражити.

Председник пита скупштину прима ли поднесени ПОД за онопијачну дебату или не.

Гласањем ба 100 противу 6 гласова примљен је овај пројект, да може послужити за специјалну дебату. :

Састанак закључен а ГУ заказан за сутра у 8. сахати пре подне.

3. августа 1897 год. Председ. ХТУ учит. скупшт, "у Крушевцу ' Љуб. Јовановић Дежурни секретари: Подпредседник, Стева Радовановић, Јулија М. Вугловићева Тома С. Тодоровић

Оверавају записник : Василије М. Терзић, Стеван Живојиновић,

Б) РАД ГЛАВНОГ ОДБОРА ЗА 18978 ГОД.

ТУ Састанав 16 октобра 1897 год.

На овом састанку били су: У. Благојевић, А. Голубовић, Л. Обрадовић М. Станојевић, СО. Николић, Ј. С. Јовановић и И. Миљковић.

1 Прочитан је записник П! састанка, и примљен то:

Ц Прочитана су писма зборова: шабачког, ражањског, алексиначког, тупижничког, београдског, прокупачког, голубачког, чачанско — трнавског, лесковачког, левачког и ваљевског, којим јављају да су обновили збор и изабрали нову управу. Одлучено је, да се поменути ИЕ у Учитељу, У одељку о О рЕ Ина обзнане члановима удружења. # ш Прочитано је писмо г. М. Никитовића, којим тражи да се у «Годишњаку» исправи погрешка што није ушао као члан са својим збором, јер ово на њега баца врло рђаву сенку. Пошто се Главни Одбор уверио да. је г. М. Никитовић послао одиста на време улоге за себе и чланове љубићског збора, који су у днев. касе Глав. Одбора Учит. Удружења заведени, одлу-

чено је да уредник исправи ово у одговорима благајништва у октобарској свесци.