Učitelj

836 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

с друге стране, мора му склоп и температура стварати осеЋаје који су важни за свежину и прохтев органа за. дисање.

Глад и жеђ је, може бити, један осећај помешан из оба, који се познаје по јакој узбудљивости на све дражи које производе покрете сисања, нарочито додири усана и образа. Још никад нисам видео, вели Генимер, гладну децу првих дана, да су била узнемирена, до год сам држао прст у њиховим устима. А врло често гледао сам гладну децу, где се бацакају у својој постељици, док им случајно ручица или јастук не додирне усне и таки отпочне сисање, а деца се умире.

Код својега детета, вели, приметио је, да се зеница редовно сужи, чим дете огладни; да није, можда, у оку нека јака рефлексна узбудљивостг — -

Интересантно је што вели Генцмер о болу код новорођеног детета, и ако је то противно ономе што наведосмо од Пере-а. На више од 60 деце, вели, уверио сам се, да су она према дражима за бол, првих дана свога живота, готово сасвим неосетљива. Пре времена рођену децу 0д сам првих дана Фином иглицом у најосетљивије делове носа, горње усне, руке, толико, да је потекло и мало крви из убоденог места, па ипак не даваху никаква знака непријатности од себе, чак се, често пута, није могло приметити ни најлакше, трзање.

Најосетљивији су према рефлексима бола — табани,.док кожа трупа, плеће и бедра врло су неосетљиви. Ова је осетљивост већа код сувише јако развијене деце и већ прве недеље знатно напредује. Ова се осетљивост даје и практички огледати, када се деца одмах првих дана живота оперирају. Деца на ово необично мало реагирају, чак ми је се десило да једно дете слатко заспа, док сам му ја, свртивши оцерацију, шио рану. На деци од неколико дана, опазио сам при убоду у табан како развуку лице, не показујући локалне рефлексе; изгледа да већ имају свести о осећању бола. У првој недељи ово не бејаше никад случај.

— По некад видимо како се деца купају у сузама плачући, тако, да се може помислити као да плачу, што их нешто боли; али мени никад није испало за руком, да изазовем увећано лучење сува, осим кад сам дражио носну