Učitelj

ПОЧЕТАК ДУШЕВНОГ ЖИВОТА КОД ДЕТЕТА 837

покожицу. При убодима коже на оку изгледаше ми кади кад да су очи бивале све влажније, но, без сумње, у овом случају не постоји никакво психичко утицање. Кад приметимо јаче проливање суза, већином се може утврдити натар у носу; тек после четири до пет недеља свога живота, деца плачу са сузама.

Осећаји температуре.

Дуга навика на сталну високу температуру у материци чини, да је новорођенче јако осетљиво према хладноћи.

Ми смо већ поменули како је фетус веома осетљив према ниској и високој температури, и да је код свију животиња кад се појаве на свет, та наклоност да лако озебу сасвим велика: оне угину врло лако од хладноће чак иу лето, ако су у хладу. -

Како је деци пријатна топлота свако зна, и само се можемо упитати: да ли су осећаји хладноће, од чега толика деца помру, исто тако непријатни као старијој деци и одраслим људма% Изгледа да сасвим мала деца не трпе толико од тога, као што би се према њиховој органској осетљивости дало закључити. Код одраслих бивају. ови осећаји фантазијом расуцима, навикама и врло разним и променљивим чуствима — измењани, и то изазива код њих јачу или мању температуру за неколико степени.

Генимер је експериментовао на 20 деце, додирујући им разна места на телу хладном гвозденом шипком (0“ до + 4#' В), и сва су реагирала врло живо. Тако када им је додиривао табане, ноге су трзала, шаку су најпре затварала, кад ји Је дотицао, а после су руку такође трзала, исто тако и главу су окретала на другу страну, коју им није додиривао. Ово додиривање било је тако Фино, да је био искључен сваки надражај пипања.

Изгледа да осећај температуре на језику првих дана, није тако Фини.