Učitelj

838 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

Осећање хладноће лако отупи при трајним, јачим дражима. Ово закључује Генцмер по деци која су се најпре драла када им је метат лед на око, после су се успављивала, а доцније не показиваху никакву непријатност од тога.

Осећаји тпипаља.

Скоро 50 деце које рано, а које на време рођене и врло развијене, испитивао је и упоређивао Генимер у погледу ових осећаја и дошао је до тога резултата, да су осећаји пипања врло рано и врло високо развијени, и да ниједне чулне дражи код новорођених нису кадре тако лако и стално разрешити тако разноврсне рефлексне покрете, као надражајни апарати за пипање.

Овај високи ступањ развијености последица, је многих дражи, које сналазе живце пипања још у мајчиној утроби.

Најфиније пипање је код ока, и има свој велики значај с једне стране за заштиту ока, а с друге стране за механизам примања хране; даље долази покожица у носу, руке, ноге и т. д.

Што се тиче пријатних дражи пипања, није лако исте утврдити код деце испод 2. месеца. Нежан и лак притисак додиривање меке коже или вунене материје, не показује у очима детињим никакав јасан знак задовољства, нити у осмеху нити у покрету. Међутим новорођенче никако није према овим утисцима неосетљиво. Није могуће да му они не стварају никакво пријатно осећање и ако није кадро да их локализује и диФеренцира; касније ће га. искуство научити да их разликује од неугоднога и бола. Они постоје Рано и код животиња. Кад сам једно младо врапче од 10 дана гладио лагано по глави, а оно склопи очи и обори пријатно главу. То исто бива и код младих паса и мачака, па зашто да нема и код деце; — п.

Важно је да се разорена осетљивост овога чула може подићи, као и код других. Нарочито психолози који су брижљиво посматрали идиоте, кажу, да треба ово чуло пре. свију вежбати, јер помоћу њега ступа дете вољом својом