Učitelj

ПОЧЕТАК ДУШЕВНОГ ЖИВОТА КОД ДЕТЕТА 839

у однос са својом околином, не потребујући зато вида нити слуха. У једном Француском месту, употребљавају слепе идиоте за, плетарство. И овај посао, који у осталом захтева, приличну тачност и правилност, врши се у опште добро и од најблесавијих.

Осећаји слуха.

Кусмаул помиње како је изводио најдисхармоничније гласове поред ушију будне деце, па се нису ни најмање узбуђивала. Осим њега има још доста посматралаца који тврде, да истина новорођена деца нису сасвим без осећаја, слуха, али да ово чуло најдубље спава. Међутим ми смо пре склони да верујемо Геницмеру који са сигурношћу уверава, на основу многобројних опита, да су готово сва деца већ првог или другог дана примчива за све слушне дражи, и да она у току прве недеље бива све Финија. А да би ову Финоћу оценио бар релативно, он је мерио највећу даљину на којој су деца трептала очима, кад је зазвонио у једно мало звоно. Као средња даљина на којој се удар звона још чуо, нашао је 8—10 цоли, али је тај број варирао и од 1—>20. ·

Ова развијеност слуха у новорођене деце — која свакојако није мала — објашњава се и интраутериним животом (пре рођења). Може бити да још фетус у материци чује куцање аорте мајчине, а није искључена могућност, да, осећа и пулс свога рођеног срца.

Исто тако врло рано показује се и чуство код детета према тоновима певане или свиране мелодије. Један мој млади рођак слушао је радо од првог месеца свирку или песму. Наравно да сва деца нису подједнако осетљива за, то, а свака мати зна, колико чаробне дражи лежи у песми којом своје чедо успављује.

-

Осећаји вида.

Већ првога дана дете опажа светлост, чак и заспалом детету кад падају зраци на оклопљене очи, опажа се ми-