Učitelj

ПРОСВЕТНИ ЗАПИСИ

Руске сеоске школе на париској изложби. — Министарство просвете у Русији организоваће нарочити одељак руских сеоских школа. Изложени предмети у томе одељењу даће потпуну слику историскога развитка и данашњег стања руских осн. сеоских школа. Том приликом раздаваће се књиге у којима ће бити изложено све, што се буде тицало тих школа; кратак извод биће оштампан и на Француском језику.

Статистика учитељске службе. — При министарству просвете у Петротраду ради комисија на преуређењу плата и пензионог Фонда учитеља и учитељица основних школа. Та је комисија свршила свој посао и добила веома занимљиве ипоучне податке, који најбоље оцртавају тежак учитељски посао у основној школи. Тако на пример у четири губерније: кијевској, виленској, харковској и владимирској од 215 наставника служило је 15 година њих 63,—834 учитеља и 29 учитељица; 20 година ислужило је 44 наставника — 28 учитеља и 16 учитељица; 25 година ислужило је 18 наставника — 19 учитеља и 6 учитељица, а 35 годана ислужило је само два учитеља. Због такога веома малога процента потпуно иелуживших учитеља, комисија је знатно повећала пензије и плате. У осталом за одрефивање пенвије комисија је предложила да ваља узимати од сада у обзир: 9) породичн: околности; 6) старост при ступању у учитељску службу и в) прву шлату.

-

Часовници који говоре. — У Швајцарској су отпочели Фабриканти ча'зовника правити исте са Фонографом тако, да сваки час изговарају гласно. Будилник снабдевен таквим апаратом говори на пр: Шест сахати, устај! Проналазач је тих часовника један Француски часовничар који живи у Женеви.

Змајева прослава. — Јуна 13. ове године навршује се равно педесет година када је први пут почео писати песме наш омиљени песник Др. Јован Јовановић-Змај. Тај дан биће свечано прослављен у Загребу где слављеник живи. Припреме у велико изводи одбор који је сеу тој еврси и образовао из најинтелигентнијих тамошњих Срба. Разаслати су повиви по целом Српетву којима су позвати на ту свечаност сви Срби. Тај одбор приређује дивот издање најлепших Змајевих песама под натписом: „ЉЂулићи“ која ће књига стати 3:50 дин. И Краљ. Српека Академија Наука изаслаће два своја члана академика г. Т. Стојана Бошковића и Перу Ђорђевића на ту прославу, а и остале корпорације спремају се да достојно прославе тај дан. Многи поштоваоци Змајеви из Србије спремају се да оду на ту свечаност. Честитајући слављенику педесетогодишњицу молимо Бога, да нам га још дуго година поживи на дику и понос васколиког Српства и миле нам дечице којој тако слатко пева Чика Јова. :

.

Добротвори. — Пок. Ф. К. Никољски оперски певач у Шетрограду оставио је после себе сто фиљада рубаља, и наредио да се од тога новца издаду ови легати : а) летроградском и московском консерваторијуму по 5000 рубаља; 6) петроградскоме универзитету, технолошком инетитуту и медецинској академији 5000 рубаља на стипендије; в) хору руске опере % 500 рубаља; г) придворној певачкој дружини 2000 рубаља; д) московској духовној семинарији на стипендије 3000 рубаља ; ђ) петроградском комитету писмености 9000 рубаља ; е) московској губернијској управи на оснивање и издржавање народних школа 26.000 рубаља; ж)

"на отварање нове школе у селу Воскресенском московске губерније 2000 рубаља и 3) цетроградском удоужењу за помоћ у невољи 4000 рубаља.

,