Učitelj

248

тељства и поправљен дотадашњи реакционални дисциплински поступак. Школска власт од сада не може бити деспотска, она не може тужити учитеља, водити над њиме истрагу и судити му. Нова је уредба задахнута либерализмом и идејама модернога права, које почива на великом начелу поделе власти. Од сада ће истрагу водити школска власт, и осуду ће изрицати дисциплински Савет, у коме ће бити заступљен и учитељски елеменат. Учитељ ће имати право да прегледа акта, да се позива на нове сведоке, да учествује у процесу и т. д. Слични дисциплински прописи постоје за учитеље у Штајерској и Моравској, које су умеле прихватити мисли законодаваца културних држава просвећенога запада.

БЕЛЕШКЕ

КРЕТАЊЕ ПРОСВЕТНИХ ДРУШТАВА

Друштво за школску хигијену и народно просвећивање. — Ово патриотско друштво узело је на себе један племенит и родољубив задатак да путем јавних предавања за народ допринесе промицању просвете и чувању здравља народног и његове омладине. Тога ради изасланици овог друштва путују, овда онда, не само по разним крајевима Србије већ и по осталим српским крајевима који се налазе ван граница Краљевине, држећи популарна предавања, која су вазда добро посећена. Тако једно предавање је држато 11. октобра ове године у В. Шиљеговцу народу, ђацима, учитељима и свештеницима из места и околине. Ево шта се на том предавању радило.

1. Рг. Св. Марковић прегледао је ђаке и говорио им о здрављу.

2. Г. Ж. Дачић проф. говорио је о потреби нар. просвећивања.

8. Г. Пг. Св. Марковић држао је посебно предавања женскињу.

4. Конференција с учитељима и свештеницима о народном просвећивању у тој околини.

5. Раздате су корисне књиге ђацима и народу.

6. Г. Влајић је фотографисао ђаке, наставнике пи народ.

“. У вече је било гледање слика на пројекционом апарату.

Снупштина Савеза хрв. учитељских друштава. — 22. августа ове год. (П. Н.) одржата је скупштина савеза хрв. учит. друштава у Загребу.

Према извештају Управе савеза у Савезу је удружено 20 учитељских друштава.

Српеки учитељи из Славоније и Хрватске иступили су из Савеза и основала српеко учитељско удружење. :

Капитал Савеза је 55.581.64 кр. учитељског конвикта 111.082.24 кр. а фонда учитељске задруге 65.002:65. да председника Савеза изабран је г. Јосиф Кирин.