Učitelj

249

Орган Савеза хрв. учит. друштава је „Хартедак“ кога лепо уређује већ.

толико година познати педагог г. А. Басаричек проф. учит. школа у миру. “

Снупштина Савеза Далматинских учитеља. — 12. септембра ове године, по новом, одржана је годишња скупштина Савеза Далматинеких учитеља у Спљету. Скупштини је преседавао Ф. Брадић. На скупштипи су прочитани извештаји о раду управе и финансиском стању, даље решено је да Савез суделује на општем учитељском конгресу у Бечу. Примљен је за тим предлог коме је задатак да се унапреди акција код оснивања учитељских друштава у покрајини и осигура развој Савеза, његова стручног органа и евентуално заснивање једног листа за децу. Даље закључено је да се пред сабор изнесу петиције: 1. Доплатак морају имати сзе учитељске силе. Оне, које га немају, примају минимално 100 круна. Станарина, додатак у новцу за старарину и меспи додаци урачунавају се за пензију. 2. Рок служења 30 година. 3. Пензије учитеља пи њихових удовица да се уреде као и пензије осталих чиновника. 4. Учитељима стручних течаја да, се плаћа сразмерно према платама народних учитеља.

Сем овога скупштина је допела још неке одлуке које су поверене Управном Одбору савеза да на извршењу њиховом поради код Сабора.

РАЗНЕ ВЕСТИ

Једна одлука г. Министра просвете у контрадикцији са извршном одлуком Државнога Савета. — Г-ђица Н. Н. учитељица пз К. учинила је кривицу, због које је решењем г. министра просвете, а по саслушању Глав. Просв. Савета, отпуштена из учитељске службе с губитком свих стечених права.

Противу овога решења г-ђица је, изјавила жалбу Држ. Савету и овај је понпштио министрово решење са ових разлога; 5

Државни Савет налази да је поменутим решењем прекорачио г. Минпстар границе своје надлежности п да по томе решење не одговара закону из ових разлога: у

Закон о народним школама од 12 априла 1904. год., као специјални закон предвиђа:

1. Казне којима се казне наставници који се огреше о своје думсности.

9. поступак за извиђање њихових кривица;

8. надлежност како за извиђање кривица, тако и за изрицање казне.

У чл. 49 поменутог закона, побројане су казне, којима се казне наставници, који се огреше о своје дужности.

Те су казне: опомена; укор; губитак плате од три дана до три месеца; премештај у друго место без накнаде селидбених трошкова; отпуст из службе без губитка стечених права у случају повратка у службу; отпуст из службе с губитком неких или свих стечених права.

У чл. 50 прописано је ко је надлежан за изрицање напред побројаних казни.

По овоме пропису законском, казну отпуста из службе изриче Министар, у то за сталне наставнике, но предлогу Главног Просветног Савета, а отпуштање привргмених наставника по предлогу школског надзорника.

Односно казне „губитка службе и свих стечених права у служби“, у овом

лаву није учињена, никаква напомена, те да би се с позивом на овај пропис

УЧИТЕЉ - 7