Učitelj

251

добро осредње рђаво Родитеља пијанице — 16 84 „. јавних блудница 18 36 46 ; „ суд. кажњених 4 52 44. .„ добрих безпрекор. 5 64 31

+ 5

Слава Ђури Јаншићу! 21. и 22, октобра ове године обављена је једна величанствена манифестација. Вредна типографско-певачка. дружина „Јакшић“ узела је на се ту племениту задаћу да пренесе кости неумрлог песника и пекадашњег учитеља Ђуре Јакшића са старог гробља на ново. Тога ради је образовала нарочити одбор у који су ушли највиђенији људи, представници науке, књиге и просвете који се пмао побринути да ова манифестација испадно што величанственије. Одбор је извео поверену му дужност најбрижљивије. Нека му је за то хвала а типографском певалком друштву „Јакшић“ и хвала и слава!

21. октобра приређено је било дивно Јакшићево вече код „Коларца“ на које се слегао цвет престоничког грађанства да прослави успомену славног Јакшића, 22. пстог месеца извршен је пренос костију са старог на ново гробље. Збор свих корпорација, изасланика и осталих поштовалаца Јакшићевих био је у дворишту Универзитета где је донесен ковчег посмртних остатака Јакшићевих. Ту је одржао леп говор г. Министар просвете па се онда кренуо величанствен спровод, на коме је участвовало, поред школа, певачких дружина, свештенства, одбора, изасланства разних корпорација п изасланство Владе, Кр. Академије Наука, п мноштво народа, најглавнијим улицама београдским до на Ново Гробље, где је на гробу држао говор г. Бран. Нушић као председник Типограф. пев. друштва „Јакшић“,па су смртни остатци положени у гроб.

Пок. Ђура Јакшић био је учитељ и најлепше своје ствари је као учитељ написао.

Слава му! ж

Основне школе у Аустралији. — Ни у једном делу света ни једна држава не троши толико на основну школу, колико то чине аустралијске колоније. Сва деца од 5. до 15. године дужна су да посећују државну пили приватну школу, чији програм потпуно одговара програму државних школа. Протрами ву у понеким државама доста опширни, тако на пр. у основним школама у Новој Селандији предају се ови предмети: писање, читање, рачуница, онглеска граматика, превођење, земљопис, историја, основни појмови из ботанике, физике п физиологије, цртање, скицирање, певање, шиће и кућна економија за девојчице, војно вежбање и ручни рад. Готово у свима аустралијским колонијама основна је настава беешлатна, обавезна и нови на себи световни карактер. Духовно образовање у неким је колонијама само допуштено и другима опет изрично забрањено.

Да би се деци олакшало идење у школу, дата јој је бесплатна вожња на железницама и трамвајима. Захваљујући оваквом старању о основној настави у неким аустралијским колонијама долази по 24 ученика на сваких 100 становника, док пак ни у једној европекрј држави тај број ученика не достиже ни 20 на 100 становника.

Што се пак тиче учитељских плата, и у томе су ове колоније далеко пз. макле од осталих држава. Тамо је почетна учитељска плата скоро три пута већа од основне плате наших учитеља.

115