Učitelj

606

стање бити јаче; ја мислим да смемо очекивати да ће наш извоз бити из године у годину јачи, и онда треба само ми сви да смо паметни и сложни, да распоредимо ту могућност која се јави, и да дамо школи оно што јој треба. — Е, сад ту има два захтева. ЈЉуди из школе кажу: да дамо школи све. То су људи професори, специјалисте. Други пак кажу: не можете школи дати све: имамо и других потреба, а на првом месту војску: и војску треба уредити. Мени се пребацује, као министру просвете, што не отимам само за школу. Али откуда ја могу заборавити да сам грађанин данашњег друштва, од куда ја могу као министар просвете да тражим и отимам све за школу, па макар оно друго немало. То не може да буде.

- И једно треба, и друго и треће и четврто ; треба одвојити и на једно и на друго и на треће и на четврто, и одваја се онолико колико се може. Мени је од свих прекора од досадашњих говорника — не знам какви ће бити доцнији, — најтежи прекор Г. Хаџића, и није ми тешко, што је замерио да сам гонио учитеље; али ми је тешко што каже, да нисам дао Универзитету доста. Нека ми верује и г. Хаџић, нека ми верује и цела Скупштина, да бих био рад дати много више него што сам дао, и ја сам покушао да дам више, али кад смо понова загледали у буџет и видели потребе државне не само у једном ресору него у свима ресорима, онда је сведена та сума. Али је дато опет више него прошле године. Ту политику ја гледам да одржим; да идемо полако напред у колико је могуће. А најжалије ми је кад изађе неко од господе посланика и каже: Зашто не дам више за научни радрг Па ко не би дао. Могло би се тако исто поставити питање и г. питачу: а што ви нисте отишли на страну, да видите шта има у другом светуг Он ће наравно одговорити: па немам средстава. То исто могу и ја одговорити њему. Нисам за то дао више Университету што ми министар финансија није више дао, а министар финансија није дао за то, што није могао, зато што је морао да распореди, да размери ова средства — ове приходе што имамо — те да буде свака потреба подмирена.

Што се тиче постављања доцената, ја вам могу рећи, који је год доцент од факултета тражен, био је постављен, у то будите уверени. Никада се није одрекло што су на Универзитету тражили, само наравно није било увек довољно средстава на расположењу, да се да. Додирнути су научни заводи. У томе треба, да будете праведни. Доиста има нешто — ја нећу да се хвалим — што је