Učitelj

607

створено. Прилично сиротињски, на мучан начин створене су шри школе нове: сликарска школа, музичка школа и гимнастичка школа.

Ове су школе потребне. Ја се сећам да се раније дешавало, да школе не могу да добију наставника за музику, да смо чекали, да из Чешке дође какав бандист и буде постављен за учитеља музике, зато што није било правих учитеља музике, јер није било школе ни за њих, ни за учитеље цртања и гимнастике.

Ја признајем, да сам и ја као министар просвете поставио неколико бандиста за учитеље музике, и то је морало престати. Ми хоћемо да имамо своју музичку и цртачку школу, која ће спремати наставнике музике и цртања, а могли сте читати и из новина да је спремљена гимнастичка школа, јер нећемо довека чекати и тражити, да нам дође и предаје гимнастику и неко из циркуса; (мени је у првом разреду гимназије такав предавао гимнастику). Дакле нешто се радило и ради се колико се може.

Ви сте могли видети из буџета, да буџет министарства просвете показује приличну цифру вишка, та је цифра преко 500.000 динара. Главна сума иде на основне школе, а један мањи део иде на средње школе. То је оно, што расте аутоматски и по сили закона, јер закон о народним школама наређује министру, кад со јавп толики и толики број ђака, да је дужан отворити нову школу.

У закону о гимназијама не заповеда се, да се мора отворити, али индиректно, заповеда се, кад буде у разреду толико и толико ђака, мора се отворити ново оделење. Ђака има све више — и ако. не верујем, да има сувише ђака — и сваке године отвара се по неколико оделења више, то значи, да та струка аутоматски расте.

Кад се изузму повишице све врсте, онда остаје 50.000—60.000 као повишица на културне и научне радове. Има прилично повишице на музеј, па повишице на академију наука, а нарочито на музеје, па'даље повишице на библиотеке.

Министарство Просвете кренуло је две нове библиотеке, једну у Крагујевцу, другу у Нишу, а према плану намерава да покрене библиотеке и у другим местима. У пројекту је, да се не фиксира број гимназија у земљи на 5, него да се повећа на 7—8, онда ће бити 7—8 центара и средства ће бити децентрализована, да неће само бити библиотеке у Београду, него и у Крагујевцу, Пожаревцу, Зајечару, Ужицу, Нишу, па да кажем према пројекту и у Шапцу и Ваљеву и Крушевцу.

Дакле по нешто се ради, наравно према средствима, а средства нису богата. Наш извоз лањске године већи је него до сада;

41»