Učitelj

428 УЧИТЕЉ

о народ. школама. Међутим министар га је преместио у Оталаћ среза расинског. Овим премештајем молитељ није био задовољан «стога је од министра тражио да га решењем о овоме извести.

Решењем министарским извештен је молитељ да је грешком комисије за учитељски распоред премештен у град Сталаћ среза, ражањског, које је место требао добити његов старији друг, који је ту и раније био, а која се грешка. приметила тек по његовом доласку у Сталаћ. Стога га их је Министар дугим претписом преместио у Сталаћ, среза расинског, који се може сматрати као исто место, јер су оба Сталаћа у непосредној близини. |

По изјављеној жалби Државни Савет нашао је да, Министрово решење не одговара закону, јер његову разлогу да је то грешка комисије за учитељски распоред, нема ослонца у закону о народ. школама. Стога га је одлуком својом од 15 марта 190.. год поништиод. 2.

Училлељ који има 828 године учитељске службе, а при том „може ц даље да ради у школи, има право на повишицу тлалпе од 800 дин. док је у служби.

И. Н. учитељ из Б. обратпо се молбом министру просвете и црквених послова да му се одреди УП. периодска повишица плате, пошто је на исту стекао право јер има 32. године службе.

Г. Министар га је одбио од овога тражења стога, што по чл. 19. зак. о народним школама повишице плата садашњим сталним учитељима срачунаће се и издавати од 1 јануара 1905. год. По чл. 38. истог закона за прве две повишице служиће се по пет, а за остале по четири године, тако да учитељ по навршетку 26. године добије УТ повишицу (8000 дин.).

По навршетку 32. год. службе учитељ се може пензионисати са том платом. Они пак учитељи који буду могли и даље радити у школи после навршетка 32. год. службе, добијају још једну повишицу од 300 дин. коју примају само док су у служби. Међутим молитељу је одлуком г. министра просвете уважено у године сталне службе за пензију ш све време које је Провео као привремени училиељ, те према томе он није имао 32. године сталне слумсбе за повилмцу, да би према чл. 33. закон о народ. школама, стекао право на последњу повишицу у 800 дин.

По извјављеној жалби Државни Савет нашао је, да министрово решење не одговара закону, јер по чл. 38. зак. о народ. школама од 1904 г. у почетку 27 год. учитељске службе, учитељ добија плату од 3000 дин., а по навршењу 39 год. службе учитељ се може пенсионисати с том платом; а који буду могли и даље радити добијају још једну повишицу у 300 дин. коју примају - док су у служби. Па кад је молиоцу уважено време које је провео као привремени учитељ у године сталне службе за пензију, онда _је министар неумесно одбио молиоца од тражења УП повишице, јер је он у томе времену имао 32 год. и 6 дана сталне слуоебе. Стога је Држ. Савет поништио министрово решење.