Učitelj

=

ПОУКЕ И ОБАВЕШТЕЊА 429

3.

Дисциплинарне казне учитеља, изузешно подлеже расмафрању Државног Савета, ако је казна изречена без прештодног саслушања.

Решењем Г. Министра просвете кажњен је Д. Ш. учитељ из Н. губитком десетогодишње плате, што је неуредно држао састанке школског одбора.

Противу овога решења осуђен је учитељ изјавио жалбу Држ. Савету и овај је нашао да је Министрово решење незаконито и противно чл. 28. Устава, јер оптужени пије могао бити кажњен без претходног саслушања.

4.

Казна губитак службе ш свиљ стечених права може била чаречена од стране министра просвете над учитељима-цама само у следству судске осуде за бешмасна дела.

По достави да је учитељица Н. М. из К. родила ванбрачно дете, министар је по саслушању Главног Проев. Савета а на основу тач. 12. чл. 45 у вези са тач. 6. чл. 50. зак. о народ. школама, одлучио да се оптужена учитељица отпусти из учитељске службе са губитком свих стечених права. -

По изјављеној жалби Држ. Савет поништио је Министрово решење, јер је нашао да је Министар прешао границе свеје надлежности, јер по чл. 51. поменути закона насшавник кога земаљски судови осуде за бешчасна дела оштушлпа се из слуоебе с губитком свит стеченис права и такав се насшавник не може повраишим у учитељску слуожебу.

У оваквој редакцији овога новога закона с погледом на редакцију ранијег закона, законодавчева, је намера јасна: да се надлеженосш за изрицање тако осешне казне „Губитка службе и свих. стечених права у служби,“ одузме од министра и по сили закона услови само осудом од стране суда за бешчасна дела.“ 5

По овим примедбама Држав. Савета које су за Министра. обавезне по тач. 6. чл. 144 Устава, Министар је на основу чл. 49. тач. 5. и чл, 50. у вези са чл. 45. тач. 12. зак. о народ. школама, донео друго решење, да се оптужена учитељица дисцитлипски казни отпустом из службе без губитка стечених права у случају повратка у службу.

По изјављеној жалби и пропису тога решења, Држав. Савет нашао је да није надлежан за расматрање ове осуде по чл. 5 закопа о своме уређењу п по чл. 50. зак, о народ. школама, стога је жалбу одбацио као ненадлежној власти поднесену.

Према овој одлуци Државни Савет није надлежан за расмашрање дисцитлинскиг казни које Мипистар тросвеше изриче у границама своје надлежсности над учитељима-цама.