Učitelj

ИНТЕРНАТИ У ЕНГЛЕСКОЈ И ФРАНЦУСКОЈ 467

у гимназије, једва ће се наћи једна стотина ученика, који би живели ван породице и њенога живота. И у Швајцарској и у Белгији у практици је исти систем.

У Енглеској и Америчким Здруженим Државама оснивање великих интерната, готово се увек предусреће са великим неповерењем и одвратношћу. Енглески и Амерички интернати већином су врло просте зграде, близу којих се налазе лепо удешене куће учитеља и професора. Код ових учитеља и професора, управо код њихових породица, обитавају ученици, који су у интернату. Са њима се у кућама поступа у свему породички, они се хране за једним столом са својим учитељем пи са његовом женом и децом а учитељи се сматрају као њихови родитељи, који о њима воде свакодневну бригу.

Овакви питомци појединих професора и учитеља и целе професорске колегије, састају се само у цркви и у школи за време школских часова, а после часова сваки одмах одлази кући свога професора. У таквим приликама ученици су потпуни господари свога слободног времена, располажу с њиме по вољи, и тако рећи без ичијег оштрог надзора, као да се налазе у својој рођеној кући пли породици.

Туторна система понајвећма се практикује у мањим градовима, где је свака породица позната, где се ученици не могу измаћи испод надзора и где одговорност у опште није илузорна. Оваквих породица има нарочито у Немачкој, Швајцарској и Енглеској. Чистота породичних права и обичаја, природна уздржљивост, узајамно поштовање, тако рећи урођено и чврсто спојено са васпитањем, осећање: реда, тачности, скромности, послушности итд. — ето, у томе се и састоји тајна добрих односа између ученика и породица које су их примиле к себи у пансион.

И код нас на Балканском, Полуострву има више пансионата, али су они више мање сви уређени по угледу на Французе и Француску. Ова нам је држава уз свој језик, литературу и цивилизацију, дала пример у реорганизацији средњих школа и пансионата у њима. У Румунији и у Бугарској оваква је система пансионата јако распрострањена, те тога ради у овим двема земљама сем девојачких пансионата има и мушких. Ето, зашто ћемо и ми нарочито разгледати ове пансионе, тако зване интернате, где ученици уз образовање и наставу добијају још и стан, храну и остале потребе.

Не упуштајући се у историјски развој француских пансио-

29%