Učitelj

164 УчиИитЕљЉ

гог добро васпитава, а сам да живи рђаво. Ми мислимо, да заповест: „лекару, излечи се сам“, треба да постане прва заповест за све родитеље и васпитаче, који искрено, а не само речима, желе да преобразе васпитавање у нашем друштву. Ми мислимо, да су реформа живота и реформа васпитавања нераздвојно скопчане једна за другу, да оне треба да иду раме уз раме, па ће се тек тада постићи оно, чему теже прави пријатељи деце.

(С обзиром на то сви прави пријатељи правилног дечијег васпитања треба да поклоне што је могућно више пажње питању о реформи самог живота у свези са васпитавањем деце, а, затим, да обрате пажњу на, тесно свезана, са реформом друштвенога живота, питања о заштити деце од сваког. физичког и моралног насиља и сакаћења, и од сваке експлоатације њихових снага.

Да ли ће нам поћи за руком да колико толико учинимо за расветљавање споменутих питања, или макар за. ново, правилније постављање тих питања пред нашим друштвом, то ће потпуно зависити од тога, да ли ће се на наш позив на живу размену мисли одазвати разбацани по разним угловима наше земље људи, чија мисао ради с нама у једном правцу; зависи од тога да ли ће се овом нашем послу придружити учитељи, родитељи и васпитачи, који се не задовољају са данашњом господујућом системом васпитавања.

Ми смо далеко од помисли да просвећујемо, да учимо ма кога нашим часописом. Ми нисмо учитељи, но они који се уче; ми нисмо наставници, но истраживачи. Ми само хоћемо да као радници узмемо учешће у оном општем братеком раду за срећу нових поколења, који мора, а пре, а после, повратити људима њихово радосно, златно детињство и срећну младост, које им је одузела система

насилног васпитавања и образовања. С руског превео

А р Јов. Максимовић.