Učitelj

школски ВРТОВИ И ШКОЛЕ У ВРТУ 118

чешће у врту. Поједини одељци у њему и удешени су у том циљу, тако, да ученици опколе дотични одељак и посматрају биљку са свих страна.

Помисао, да је врт најзгодније место где се држи разговор од ономе што се посматра, као и обзир, да се и други предмети могу корисно држати на пољу, довела. ме је до идеје: да оснујем поред школекога врта и школу у врту. А шумске школе којих има у Шарлотенбургу и у другим местима, основане су из чисто хигијенских разлога: да слабуњава деца, ојачају у шумском ваздуху. Настава у овој школи је споредна ствар. Има само задатак, да не буду деца без икаквог надзора за време бављења у шуми.

Школа у врту основана је из чисто педагошких разлога, да се покуша са наставом у пољу, јер се то препоручује и са хигијенског гледишта. 5

Наша школа у врту у вези је са школским вртом и од њега је раздвојена само једним широким ходником. Она је дугачка 20. м. а широка 10, — дакле, три и по пута је пространија него учионица. Предњи део је ограничен воћкама, а са стране хладовитим вртовима. Под задњег дела је посут шљунком и песком а на њему су клупе са два седишта. Под воћкама се налазе алеје за веђу децу из ђачког склоништа, на којима она сама по свом избору саде и негују биљке. А рад у врту, по моме мишљењу, целисходнији је за ову децу, него игра, нопр. „фусбал“ — при чему се може догодити и телесна повреда.

У којим ће се приликама држати настава у овим школамаг После Ускрса су највише у њој нижи разреди. Не треба одмах отпочети са малишанима праву наставу, већ треба створити извесан прелаз од куће к школи. Стога је предвиђена припремна, настава, која траје 4—6 недеља. И за време ове, највише налазимо почетнике у врту. Овде им се даје очигледна настава, овде певају, играју и гимнастишу се. А очигледна настава која се држи у пољу здравија је и то не у буквалном смислу те речи, већ у том смислу, што она почива на непосредном посматрању, а не на посматрању слика.

Извесно је, да се и помоћу добре слике може држати очигледна настава, али се претпоставља, да су деца пре тога и у природи видела ствари и појаве које су на сликама изнете. (С пролећа се може у врту посматрати лепота цветале воћке; па не само то, већ и живот животиња боље се види него у учионици. Зато ми имамо и голубарнике и живинарник. Имао сам један пут