Učitelj

ПРИЛОЗИ ЗА ИСТОРИЈУ НАШИХ НАР. ШКОЛА 185

човек не баш довољно писмен, али ипак и као такав добар да бар елементарну писменост може ученицима предавати.

Општи слом септембра 1813. затворио је и ову јагодинску школу; она је пропала као и све остало што је било дотле подигнуто у Србији. Све до јула 1815. није се могло ни помишљати ни о чем важнијем, о школи пак најмање. Првих дана тога месеца био је последњи, мали сукоб између Срба и Турака код Јагодине, а већ у октобру, после 3 месеца, у њој налазимо школу и учитеља у њој. Школа је била приватна, а учитељ у њој Стојадин Дималиријевић, младић који је писменост научио у Горњаку. Ова са онима у Остружници и Београду беху тада једине ; Србији. Тек после неколико година ничу „нормалне“ школе у. Крагујевцу, Чачку, Краљеву и Смедереву. Ово је најбољи доказ о томе, како су тадашњи Јагодинци гледали школу и колико су већ тада били упознати са њеном вредношћу; то нам у исто време говори, да је школа морала постојати много раније, јер су грађани само тако могли видети од ње стварне користи.

Школу и учитеља издржавали су и плаћали грађани правећи обострани уговор, који се поглавито односио на учитељску плату, о којој за то време ништа не знам. Димитријевић је остао у овој школи 14 година, до 1829. и вероватно већи део времена сам. 1826. у августу, кад се у Јагодини бавио Ј. Вујић путујући по Србији, нашао је у школи осим Димитријевића (јер је он то био и ако га Вујић не помиње) још једнога учитеља и до 96 ђака. Тај други учитељ без сумње је био Јован Радисављевић, којега налазимо ту у половини 1827. Ако пре овога другога учитеља, нико није био са Димитријевићем у колегији, значи да је Јагодина најдаље до 1825., имала само једну „школу“; од те године добивши и другога учитеља отворила је и другу, другим речима: школа је имала две класе, старију и млађу.

Крајем 1829. Димитријевић је отишао из Јагодине, вероватно у Паланку, јер га тамо налазимо као правителственог учитеља, крајем 1885., а одмах после његова одласка Милета Радојковић јавља из Крагујевца 1. јануара 1830. да је Милош одобрио жељу обшчества, да му учитељ буде Отшеван Араницки. Милета, га у исто време шаље и вели да погодба са њиме У буде по жељи свију грађана.

Араницки није дуго остао на томе положају, али му је он ипак био потребан ради даљег његовог напредовања. У другој половини 1883. налазимо га као писара суда нахије јагодинске,

УЧИТЕЉ 18