Učitelj

186 УЧИТЕЉ

али је он вероватно још раније добио то звање, можда негде у другој половини 1832., јер 25. окт. исте године М. Радојковић, член Оуда Народног извештава суд нахије јагодинске, да је Милош поставио за учитеља „јуности јагодинске“ Глигорија Новаковића, доноситеља овога писма и вели, да ће му плату уредити Књаз, Ја мислим да је Новаковић дошао на место Араницково; да ли је пак и тада још у школи био и Радисављевић, нисам о томе ништа нашао.

Много више спреман од осталих тадашњих учитеља Нова- _ ковић је мало провео уопште као учитељ у Јагодини. Атанасије Теодоровић, управник Више Школе у Београду, тражећи октобра 1833. од Милоша да га разреши од те дужности, препоручује му за то место поред других и Новаковића, „садашњег јагодинског учитеља.“ И ако Милош ово није одмах усвојио, ипак је већ у априлу идуће године Новаковић, којега називају још и Георгијем,

дошао за наставника у млађој класи те школе, која је до-тога |

времена већ била премештена у Крагујевац, а идуће године већ претворена у гимназију, у којој је као професор остао и даље Новаковић. Према овоме изгледа да је и Новаковић био већи део времена у Јагодини сам учитељ; колегу је добио вероватно у септембру 1883., јер на једноме списку чиновника у нахији јегодинској од 20. нов. ~ 1035. видимо да је у јагодинској основној школи учитељ Дилимприје Јовановић. После годину дана за учитеља је дошао и Алекса „Живановић, врло вероватно на место Новаковићево. Од тога су времена у школи стално радила бар по два наставника.

Од ове двојице други је већ у октобру 1835. био отишао, те је на место његово као млађи учитељ дошао Јованча Н., док је Д. Јовановић остао у старијој класи. За ову двојицу налазимо први пут и плату коју су примали од озштине; први, млађи имао је за три месеца 250 гроша, други, старији 375 за исто време. Новац треба разумети овде у чаршијском течају.

Грађани нису били задовољни овим наставницима; томе је незадовољству, без сумње, био узрок испит одржан у половини те године. 1. нов. 1885. ~ 806 исправничество јагодинско јавља Управителном Совету да је обшчество незадовољно својим учи: тељима, јер је један сасвим слаб био у наукама, те му је обшчество отказало службу, а други бивши до сада старије класе учи | тељ није способан у толико да може старију децу учити, али га оставља за учитеља ниже класе. Тражи преко исправничества од