Učitelj

208 УЧИТЕЉ

мишљење свију људи који раде на васпитању. То добро знају паши наставници из средњих школа, а нарочито учитељи у ос"повним школама. Какве муке све они имају око деце која су дошла у школу с многим рђавим навикама и тежњама; с једне стране сувише размажена, с друге стране опет сувише запуштена, и тако даље. Додајте томе опет ону стару свима познату истину: да се ничим не може потпуно истрти оно што се у породици за добије пи чиме се у њој запоји. Отуда за рђаво васпитање деце не сме се само кривити школа, већ две трећине одговорности за, то морају родитељи узети на себе. Петребно је, дакле, било већ одавно пружити родитељима какве поуке за васпатање, јер родитељи ретко уошште и мисле о васпитању своје деце. Али како су родитељи махом мање школовани људи, то, разуме се, они не могу чинити стручпе педагошке књиге, стога је требало тим родитељима пружити поуке у облику забавне књижевности. И збиља, прва васпитна књига за родитеље у забавном облику, јесте ова књига Орет. М. Апића.

У овој књизи има петнаест прича и петнаест поука, и очито се види, да је писац желео да поред оних лепих прича протури родитељима, као нека правила васпитна, и ове поуке. Свима је овим причицама тенденција васпитна. Све ове приче су унесене по извесном реду, као да једна из друге излазе и једна другу потврђују и отуда, кад читате ову књигу, изгледа вам да читате једну причу, један роман.

Интересантно је како Аџић цео живот родитељски слика. Прво оп почиње са оним првим најслађим данима брачног живота, сликајући тај живот необично лепо, док двоје младих пе постану и родитељи. Сад одмах настаје и права брига, живот испуњен с пуно одговорности према нашем подмлатку и ту пада највеће тежиште књиге. Ту се опет лепо описује како родитељн у васпи- | тању своје деце греше, како и најмање грешке имају крупне по- | следице и тако даље.

Цела књига издаје самог писца. Када описује онај пријатан _

топал породични живот, оно кућење куће, онај домаћи мири | и срећу, ви чисто гледате писца како 01 ћућори и ради, како ствара своју кућу и како ствара н уређује још једну већу кућу: како организује један завод којим се управља и који је нама. свима добро познат са свога уређења, Аџић необично воли породичан живот, то се из његовог живота зна, а то се лепо види и из његове прве приче у овој књизи: „Гнездо“. Писац у овој |