Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 228

Мигх. Стапојевић објашњава да је он говорио само у начелу о програму, а о детаљима ће доцније. Побија разлоге за локализовање програма. Програми треба да се разликују у квантитету знања, а не у квалитету.

Јован Тодоровић објашњава се са Мих. Станојевићем.

Јован Поповић говори о важности самога питања, Говори о сразмери писмености код културних народа. Програм мора да одговара савремености захтева нашега народа. Тражи реформу религиске наставе и наводи примере. Повлачи паралелу између захтева програма и постигнутих резултата Шумад. Удружења. Уучитељи нису криви што школа не даје жељене резултате. Тражи сарадњу учитеља, нарочито оних са села, при стварању новог чисто учитељског програма.

Васа Симић тражи да се о свакој групи посебице говори како би се дошло до јединства у мишљењу о захтевима, који постоје за сваку поједину групу, па да се на основу тих мишљења, изради програм. Е

Дим. Лазаревић говори о писмености, чији се плод опажа, у варошима, хоће да анализира, социјалне, економске п географске · прилике ча селу и граду. Тражи да деца доцније свршавају школу

Богосав Вукићевић мисли да су се предговорници удалили од предмета. Данашњи програм је преживео и треба га изменити, јер га нису доносили људи који су требали да га раде. Није за једностраност, тражи да га раде и теоретичари и практичари. Станојевић није говорио о слов. језику и црквеном певању. Тражи да се обрати пажња п питању о сеоским и градским школама.

Господ. Минметар Тросвеше говори о наставном плану. Мисли да су несугласице међу члановима у томе што још није решено питање о задатку нар. школа, а и питање о задатку средњих школа.

Нар. школа је претходни ступањ гимназије, а има и свој посебни задатак.

Н. школе задатак је да даде прва знања и онима што ће у гимназију и онима што неће. Долазећи у додир са бившим ђацима учитељ може оценити да ли тако треба и даље да, остане. Износи важност питања: треба ли давати исту наставу и онима што ће ићи даље и онима што неће.

Износи важност образовања женске деце. Одваја знање и васпитање, јер знање претеже. У селима су људи културнији од жена, они науче много шта, јер жене немају прилике да то науче, јер се мало крећу. Зато је важно питање о васпитању женске деце, а са овим у вези и питање о стварању женских школа и учитељског кадра за њих. Треба равмислити о стварању мушких п женских школа, за оне који се неће даље школовати. Прелази на патање о надзору. Стално мењање надзора је шкодљиво. Референт окр. одбора је недовољан. Мислио је да заведе привремени окруж. школски надзор који ће се називати: изасланици за целу годину. "

Питање о новом закону не може се решавати у овој години. |