Učitelj

228 | У И а ЕЈ

Председник даје !/» ч. одмора. 1

После одмора Наке се дебата. о наставном програму. До- 3 бија реч г. Јован Ђ. Јовановић проф.

" Господин се захваљује на гостоприметву. Вели, да питање о наставном програму није лако. То је питање овда онда доди. ривано, али није систематисано. Истиче да је задатак нар. школама одавна потпуно одређен, а од задатка зависе планови и програми.

Циљ је цар. школе опште образовање. Нар. школа, мора чинити једну целипу, из које се излази са извесним принципима. Програм нар. школе у тесној је вези са практичном педагогијој У нашем се програму опажа утицај суседства — Аустрије. Пред мете треба груписати — принцип концентрације. Тражи да се гр диво узима из старог завета.

Прелази на поделу школе на мушке и женске, вели да је ово питање остало отворено и поједини га народи решавају прем својим погледима и потребама.

Велика је погрешка што смо програмом изједначили сву децу. Програм се мора прилагодити и по појединим крајевим: који се међу собом разликују.

Налази да је погрешно да на плану раде само учитељи, каквог је, изгледа, мишљења г. Јова Поповић. Свака помоћ која, доприноси користи, нека је добродошла. Пракса и теорија морају ићи заједно. |

Јован Поповић допуњава свој говор. Слаже се са предговорником -0 заједници практичара и теоретичара.

Са овим је састанак закључен и други заказан за сутра. |

Председник, Илија Радосављевић.

Потпредседник, Жав. М. Радосављевић. Секретари: Боспљка Димитријевићева, Пучиан ћниђепковић, Душан Ник. Илић, Но“ Те Даничић, Малутин РВ, Филиповић, 6. 4. Даиматријевић. · Оверавају записник: Јован Тодоровић, Жив. Јовановић, Светислав Ивковић.

БЕЛЕШКЕ.

КРЕТАЊЕ ПРОСВЕТНИХ ДРУШТАВА.

Седма данска општа учитељска скупштина одржана је 4. августа ове годин у Аархуву у Јитланду. Скупштина је започела певањем, а онда је узео реч пр фесор Ларсен, саветник у министарству просвете. У своме говору је истакао, како. је данска школа лепо напредовала и у многоме погледу учинила више, нег