Učitelj

-

534 УЧИТЕЉ

Овај, ко се прими ове службе мора строго пазити на свој позив и да радом својим стекне, да му се каже у свако доба ова мудра изрека. Какав је учитељ, онаква је школа, а онаква је и његова околина. Учитељ треба да уноси

светлост на све стране и у сваки посао у његовој околини, а да гони мрак и таму.

Кад човек уђе први пут у какво село, најпре погледа на школу, цркву и разгледа гробље и судницу. -— По овима установама одмах се позна: какав је учитељ, какав је свештеник и каква је општинска управа у томе месту.— Ова су три мотора све и сва у свакоме селу. Какви су они, познаће се по зградама у којима они проповедају знање и правду. Ако је школа чиста и уређена, како унутра тако и споља, ту је већ ваљан учитељ. По цркви и њеном уређењу види се одмах какав је свештеник, а по гробљу и општинским путовима и ђупријама позна се каква је општинска управа. Упарложена школа, црква и незаграђено гробље као и рђави путови, одмах човек позна, да ту нису добри они, којима су ове народне установе поверене.

Велики Шљеговац има да се поноси са носиоцима, просвете и културе, јер је све на своме месту.

Судбина је доделила овоме селу још пре 40 година да му буде свештеник садањи уважени протојерој г. Аврам Јовановић. — — Ко је год имао прилике да се уповна са овим врлим свештеником, и ко је са њиме ма шта говорио „свагда је чуо из његових уста мудре поуке, како у религиозном погледу тако и у другим корисним поукама које треба једноме човеку. Учио је онако, а и данас учи свакога у ономе правцу како то. доликује свештенику. Може се с правом рећи, да је он истински пастир свога стада. Својим радом и благошћу стекао је велико уважење код свију својих парохијана а иу другим крајевима. Он је учио своје грађане у свима пословима. Највећу пажњу обратио је на рационално обрађивање земље. Све је то радио живим примерима. Што год је знао и чуо, да је корисно и добро одмах је то казивао својим парохијанима и пресађивао у својој околини.

Ето, таким радом стекао је велико уважење. Он то и данас у својој старости чини.

Некако у исто доба дошао је за учитеља овога села и уважени г. Сима Поповић, сада учитељ у пензији.

Овај стари ветеран кад је видео шта ради свештеник Аврам, и како учи свој народ, пришао је њему и није се од њега одвајао. Све су после заједно и у једноме правцу радили. — Велике су напоре и труде имали у почетку, док ву мало разбудили свет и кренули га напред на рационално обрађивање земље, Сељак се једва одвојио и тешко је прежалио своју дрвену ралицу, плужицу и "дрвени плуг док је ове заменуо новим гвозденим плугом и прашачем.

И уваженог Симу многи познају и са поштом његово име спомињу.

Повле њега, пошто се изменило неколико учитеља, дошао је пре десетак година у ово село његов ђак за учитеља, г. Сретен Динић, који је и сада тамо и који је најглавнији сарадник ове културне светковине и прославе,

Овај ванредни учитељ за десетак година свога рада, како на просветном тако и на културном послу, толико је већ познат, готово свима учитељима, а да не кажем колико је он познат у Главном Савезу Земљорадничких Задруга, и међу свима задругарима у Краљевини Србији. Он је својим тадом толико стекао, да и тамо заузима видно место.