Učitelj

В НЕ Но КЕ 585

На реду је, а и право је да кажем овде, те да, знају сви учитељи-ице у Краљевини Србији шта су урадили г. Сретен Динић и уважени прота Аврам за десетак година.

Право је и то да се овде каже: да су г. Срету Динића ревносно и својски помагали у раду његова жена г-ђа Василија, учитељица и г-ђа Марица Николићка, учитељица.

Њихов рад на просветноме и културноме иослу толико је обилан, да чисто човек не може да верује, да су то могли савладати и постићи.

Човек св мора дивити истрајности, стрпљењу и дурашности њиховој. По моме мишљењу штета је, што се није дала прилика да већи број учитеља види ове тековине за десетак година.

Питаћете шта је то урађено !

Ево шта:

1. Земљорадничко задруга;

9. Млекарска Модерна Задруга;

. Задружна стругара;

. Задружна воденица;

. Ђачка стрељачка дружина; · Ђачка певачка дружина; . Кованлук.

Изложба:

1. Изложба Млекарске Задруге.

9. Изложба свих вемних производа и воћа.

3. Изложба домаћих женских рукотворина и радова.

4. Изложба најбољих крава, бикова, телади, свиња и оваца.

5. Изкожба свих школских учила и ђачких радова: писаљака, писама, цртежа, геометриских објеката. .

Ове је то на своме месту, чисто и систематски урађено и уређено, да би оваква изложба, према својој обилности могла представљати читав срез, па не би се човек преварио, да каже и за читав један мали округ.

Сви изаславици, који су ову изложбу посетили, веома зу се похвално изразили. Своје опажаје изасланици — су, и на њиховој скупштини, која је после подне истог дана држана у школској згради, то су јавно исказали и своје признање и достојну пошту изјавили и одали уваженоме проти г. Авраму и вредноме учитељу г. Сретену Динићу. — Г. Министар народне привреде, пошто је добио извештај од свог изасланика, такође је признао велики труд овим вредним радницима, и обојицу је одликовао орденом Св. Саве.

Дирљив је био моменат кад је стари ветеран г. Сима Поповић, учитељ у пензији, са старачким и тихим говором рекао: „Да се он веома "срећан и пресрећан налази што је доживео да види плод свога рада. Он у Срети Динићу, види и свој рад, и да се особите радује, што је од свога ђака, видео, данас, истинског трудбебеника и неуморног просветног радника. Окренуо се Срети и рече му: Драги Срето: „Ти разумеш моју душу и моје срце. Истрај у томе послу и нека ти је хвала од мене — твога учитеља“. — Суза у старца занијала од радости.

У скупштини одјекнуо је аплауз староме учитељу.

сл њЊ о»

~ с

Сретен Данић родом је из овог села. Отац му је сељак и са њиме има 5 винова. Сви су здрави и крепки. Ради успомене на данашњи дан сликао се Радивоје