Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 594

дишњој скупштини од 3. повембра 1910. године, послало је из: вештај о раду скупштине и правила, тражећи од Главног Одбора да се прими у заједницу Учитељског Удружења. Главни Одбор је усвојио правила и ово друштво примио у заједницу. Зборно место овога друштва је Јагодина. У управи су: председник Јов. М. Поповић (чије је место његовим премештајем у Г. Милановац непопуњено), потпредседник Драг. Петровић, деловођа Бора Младеновић, књижничар Јов. Милијевић, благајник ЖКив. Анђелковић. и чланови: Мил. Радишић и Дим. Димитријевић.

На овом првом скупу тога друштва решено је још и то: да готовина бившега учитељског збора и половина готовине садашњега Беличког Учитељеског Друштва пошљу Учитељском Удружењу као прва помоћ за подизање „Учитељскога Дома“; да се приреди и једна забава у корист Дома и да сами учитељи даду своје прилоге.

Очекујемо даља извешћа о раду овог вредног учитељског друштва.

8. Моравски учипељски збор. — Зборно је место абари, срез моравеки, округ пожаревачки. Први састанак био је 4. новембра 1911. г. У управи су: председник Владислав Жеравичић, потпредседник Сретен Невенић, деловођа и књижничар Драгољуб. Милосављевић, благајник Милица Рајичићева, чланови: Јован Бошковић, Петар Козомарић и Миленко Цвијовић. — Ово друштво броји до сада 20 чланова, од којих су 12 чланови Учитељског Удружења. Донета је одлука да се приреде шри забаве у корист подизања Учитељског Дома. .

9. Учишељско Друшливо за град Ниш им околину. Зборно је. место Ниш. Први састанак био је 4. новембра 1910. г. Уписало се 19 чланова. Председник је Веља Павловић учитељ из Ниша, потпредседник Светозар Хаџић из Оврљига, благајник Милутин Хаџић пенз. учитељ, деловођа Љуб. Игрошанац из Ниша; чланови су: Михаило Михаиловић, Драгутин Михаиловић, Лазар Јанковић из Ниша, Лука Јанићијевић из Габровца, Аранђел Савић из Миљковца и Креста Денић из Г. Матејевца.

Донете су одлуке: да се из благајне овог друштва пошље Главном Одбору 100 дин. за довршење Учитељског Дома, да се позову писмом сви учитељи из срезова нишког и сврљишког, да што више прилога прикупе за Дом.

Важна одлука, донета на овом састанку је та, да се умоле г. г. народни посланици из Ниша и округа нишког, да, поводом незаконитог расписа Министра Просвете о одузимању станарине оболелим учитељима, поднесу интерпелацију на Господина Министра Просвете, и да се енергично заузму да се овај распис као незаконит и неправедан одмах укине.

10. Велико Орашко Учитељско Друштво. — Први збор за ову годину држан је у Милошевцу (срез орашки округ смедеревски) 14. новембра 1910. год. Председник је друштва Јован Телебаковић, благајник Лазар Илић, деловођа Миливоје Гавриловић. Упи-