Učitelj

558 УЧИТЕЉ

сало се 17 чланова. Карактеристично је, да су уписани чланови средњих година по служби, док најстарији (којих је врло мало) и млађи (којих је велики број) никако се не уписују.

На овоме првом збору решено је, да се из друштвене благајне пошље Главном Одбору 70 дин. помоћи за зидање Учитељ ског Дома, и да сви чланови даду за дом од 5 дин. па навише.

11. Учштељско Друилво „заједница“, за Лесковац џи 0колину. — Зборно је место град Лесковац. Први збор је држан 5. децембра 1910. год. и на њему је изабрана управа и уписано 23 члана. Но пошто су председник, потпредседник и благајник дали оставке (г. г. Марко Јоковић, Крста Димитријевић и Глигорије Миленковић) то је ва другом састанку од 9. јануара ове године изабрана нова управа, и то: председник Никола Ђорђевић из Лесковца, потпредседник Јован Ћирић из Винарца, благајник Манасије Стојановић из Лесковца; чланови су управе: Милан В. Поповић и Јован Стојановић из Лесковца.

(0 даљем раду „Заједнице нисмо добили никаква, извешћа.

12. Лепеничко Учипељко“ Друшишво. — Зборно је место Рача, (окр. крдгујевачки). Први састанак је био 9. декембра 1910. год. Председник друшва је Војислав Пантелић, ппредседник Милутин Михајловић, деловођа Љубица Петровићева, благајник Наталија, Миленковићева, чланови: Добрица Павловић, Драгомор Ескић, Босиљка Павковићева.

Даљи рад овога друштва непознат нам је. Желели би да знамо број чланова и чујемо вест о обилатом раду.

13. Ваљевско Учитељско Друшлаво. — Зборно је место Ваљево а друштво обухвата још и срезове ваљевски и подгорски. Председник је Стева, Поповић из Ваљева, ппредседник Стева Јовановић из Јовања, благајник Тинка Мандићка из Ваљева, деловођа и књижвничар Мих. Максимовић из Ваљева, чланови управе: Ман. Поповић из Ваљева, Мил. Хапић из Петњицеи Рал. Ћирић из Причевића.

Ово друштво је развило доста јаку иптензивност у прикупљању прилога за Учитељски Дом. Из благајне друштвене послато је за Дом 100 дин. У корист Дома држаће се забава с лутријом.

Управа овога друштва писала је писма свима управитељима, школа у округу ваљевском и умолила их, да у буџету својих школа унесу по извесну суму као помоћ за Учитељски Дом.

Вредноћа овога друштва за сваку је похвалу.

14. Друшлаво лужничкиг училавља. — У срезу лужзичком, окр. пиротском, има свега 15 наставничких снага, и од овога броја само двојица нису чланови овога друштва! Леп пример за углед! — Први састанак био је 28. октобра 1910. год. и на њему је извршен упис чланова и изабрана управа. Председник је Михаило М. Милић из Модре Стене, ппредседник и благајник Ник. Ристић из В. Боњинца, деловођа, Јордан Поповић из В. Боњинца, чланови управе: Алекса, Поповић из стрелца и Димитрије Вучковић из Крњина.