Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 859

На овоме састанку одлучено је, да се сви чланови заузму око прикупљања прилога за Учитељски Дом и да друштво из своје благајне пошље и другу суму од 100 дин.

15. Шумадијско Учишељско Друшлаво. — Ово је једно од наших најјачих и највреднијих учитељских друштава. Зборно му је место Крагујевац а има чланова не само из места него још из срезова: гружанског и крагујевачког. Почетком ове школске године изабрата је нова управа у којој су: председник Војин Љешевић, ппредседник Андра Благојевић, благајник Милутин Николић, деловођа Петар Александровић, чланови упрове: Ангелина Михајловићка, Драгутин Глишић, Риста Стевановић, Драгутин Крсмановић и Милош Максимовић. Уписано је 43 члана, а за почасног изабран Јов. П. Јовановић учитељ у пензији.

Плодан је био рад другог састанка овог друштва, који је држан 1. и 2. децембра прошле године, на коме је, поред осталих

послова већаво о раду учитеља-ца ван школе, и на коме Је п.

Д-р Добрив. Ј. Поповић окр. самоуправни хигијеничар одржао предавања: о школским апотекама, заразним болестима и првој помоћи у несретним случајевима и оболевањима.

Поводом ових предавања, а с погледом на припреме за реформу основ. школа, на збору је константовано: да је већина школских зграда нехигијенска, да су учионице претрпане учени. дима, да је настава претрпана непотребним материјалом, да је због лоших услова за рад у школи две трећине учитеља болесна, да је материјална награда учитељева мала и да је издржавање школа бедно. · %

На основу овога збор је донео следећу резолуцију :

1. Да Министарство шросвете и цркв. послова, одреди анкете од стручних људи које ће прегледати све основне школе у Краљевини Орбији, па да се према њиховој оцени све лоше зграде, кеје су гробнице дечје и учитељске, — затворе; оне, које је мо гуће поправити, затворити све дос се не поправе тако да одговарају хигијенским условима.

2. Да одреди стручњаке за израду планова за подизање школских зграда и учитељских станова, како се и даље не би практиковало да се школе подижу од обичних школских страћара.

8. Да се при намераваној реформи основне наставе узме у обзир здравље дечје и потребе живота а не метафизичка спеку дисања стручних педагога, која се силом код нас пресађују С тога, и после извршене реформе, настава не треба да буде нагомилана као данас већ световна и чисто практична, с тим, да се и хигијена уведе као обавезан предмет у школи.

4. Да се установи срески надзор над основним школама, који ће вршити спремни и опробани учитељи народних школа, а које претходно треба послати извесно време на страну ради проучавања уређења тамошњих школа.

6. Да се подизање и издржавање школа скине са терета слабих општина и гренесе на терет државе, која је на првом месту