Učitelj

560 У ЧИ

А А А ОВ ОРИ ИО ОРИ О Еи

дужна била да води бригу о образовању својих будућих грађана. од којих јој зависи опстанак и напредак.

6. Да се животне прилике. учитеља-це поправе. повећањем почетне плате на 1200 дин. годишње, одбацивањем принципа о деоби учитеља-ца на старије и млађе помоћу неједнаких повишица и неједнаког времена служење за те повишице, најдоследнијим извођењем учитељске сталности, ослобођењем обавезе певања у цркви и пуним уживањем слободе мишљења и рада ван школе, и

1. Да Министарство просвете о извођењу намераване реформе обавести и најширу јавност, како би се реформе могле што тачније и свестраније проценити.“

16. Крајинско У чилљељско Друшитво. —- Зборно место овога, друштва изгледа да је Глоговица у срезу крајинском, окр. крајинском. Први састанак је био 2. децембра пр. године, на коме је изабрата ова управа: председник Милан Радојевић из Глого- | вице, ппредседник Станко Ђерговић из Метриша, благајник Стеван Велимировић из Глоговице, чланови управе: Јеврем СимоБовић из Сикола, Никола Касапић у Лукама, Јелена Димитријевићка из Кленовца. До сада ово другтво има 18 чланова.

Да ли је ово друштво, сем избора управе, још што радило — није нам познато.

17. Таковски Учитељски збор. — Зборно место му је Горњи Милановац. На збору од 30. децембра пр. године изабрана, је ова, управа: председник Јован М. Поповић, ппредседник Недељко Милићевић, благајник Мара Киштпатићева. деловођа Зорка Ракићева, чланови: Милан Лазић, Божидар Топаловић и Петко Петковић. Решено, де се на дан 30. јануара приреди забава у корист подизања Учитељског Дома.

Број чланова непознат нам је.

18. Неготинско Учипељско Друпшливо. — Учитељи и учитељице из Неготина и среза Неготинског на збору од 4: јануара ове године изабрали су управу овог друштва и то: председник Прока Дамјановић из Видровца, ппредседник Петар Косић из Речке, благајник Рафаило Вукадиновић из Душановца, деловођа, Илија Ст. Симић из Чубре; чланови су: Радисав Крсмановић из Неготина, Илија Станковић из Кобишнице, Стојан Илић из Мокрања, Аца Лукић из Рајца и Даринка Ђосићка из Радујевца. Решено, да се приреди забава у корист Учитељског Дома.

19. Моравско Учитељско Друимиво. — Област овога друштва је срез параћински и градови Ћуприја и Параћин. Зборно место је Ћуприја. уписано је 16 чланова. У управу су ушли: председник Дим. Петковић из Ћуприје, ппредседник Ђорђе Тодоровић из Параћина, благајник Милорад Миловановић из Параћина, деловођа Константин Миловановић из Сења; чланови: Лазар Стојановић из Сикирице, Бранко Араповић из Дреновца, Смиља Јовановићка из Параћина и Лазар Петковић из Доње Мутнице.

Оваква управа изабрана је на збору од 4 новембра пр. год.